Ексклюзиви
субота, 15 березня 2008 15:00

Уряд Тибету у вигнанні заявив про 100 убитих у безладах у Лхасі (ФОТО)

Представники очолюваного Далай-ламою уряду Тибету у вигнанні заявили, що, за наявною в у них непідтвердженою інформацією, в ході придушення виступів Тибету в Лхасі було убито близько 100 чоловік, передає AFP.

Зі свого боку, влада Китаю заявила, що безлади в Лхасі припинилися. В суботу 15 березня вони офіційно підтвердили смерть 10 чоловік, більшість з яких були, за словами офіційних китайських представників, "діловими людьми" і "ні в чому неповинними громадянами".

Агентство AFP зі свого боку уточнює, що загиблі стали жертвами пожежі, згорівши живцем. Раніше повідомлялося, що протестуючий тибетець в ході безладів 14 березня підпалив в Лхасі декілька магазинів і лавок, що належать етнічним китайцям.

За словами представника адміністрації регіону Тибету Кіангби Пункога (QiangbaPuncog), в Лхасі діє військове положення. Місто оточене армійськими підрозділами, в нього введені танки і бронемашини. Центр Лхас перегороджений.

Мобільний зв"язок в Тибеті не працює, ймовірно, через прагнення влади перешкодити протестуючим координувати свої дії. Як повідомляє німецький телеканал ARD, з посиланням на агентство "Синьхуа", влада Китаю висунула повсталим ультиматум здатися до опівночі понеділка, 17 березня, пообіцявши "поблажливість".

Нагадаємо, що приводом для початку безладів послужили демонстрації буддійських ченців, повстання Тибету, що приурочені до 49-х роковин повстання тибетців проти Народно-визвольної армії Китаю (НОАК).

За деякими даними, влада розігнала хід ченців, застосувавши палиці і сльогінний газ, а потім оточила найбільші буддійські монастирі в околицях Лхаси. Десятки ченців були арештовані. Їх товариші оголосили голодовку, деякі на знак протесту зробили спробу самогубства і членоушкодження.

В п"ятницю, 14 березня, більше 100 буддійських ченців, до яких приєдналися пересічні громадяни, вийшли на вулиці Лхаси. Протестуючі підпалювали поліцейські автомобілі і били етнічних китайців. За словами очевидців, в місті було чути постріли.

Власті Китаю заявили, що організатором безладів виступив Далай-лама, і звинуватили його в змові з метою посіяти цивільну смуту і відколоти Тибет від Китаю. Представник Далай-лами відкинув ці звинувачення, заявивши, що акція протесту - "спонтанне явище". Сам Далай-лама призвав Китай не використовувати силові методи і почати діалог з протестуючими, а також звернувся до Тибету з проханням не удаватися до насильства, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Тибету у вигнанні заявив про 100 убитих у безладах у Лхасі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути