вівторок, 09 червня 2020 15:38

Уряд своїми ініціативами паралізує цілу галузь економіки

Уряд своїми ініціативами паралізує цілу галузь економіки
Борис Кушнірук: подібні акцизи зараз варто було б скасувати, щоб створити більш сприятливі умови для національних товаровиробників. Фото: Тарас Подолян

У період економічної кризи та карантину уряд мав би максимально зменшувати податковий тиск на бізнес, підтримувати його на плаву. Натомість у нас відбувається навпаки.

Говорить Gazeta.ua економічний експерт Борис Кушнірук, коментуючи скарги виробників мастильних матеріалів. Кажуть, що закон №466 повністю паралізує галузь вітчизняних мастильних матеріалів. З 23 травня передбачає акцизний податок на базові оливи.

"Цілком закономірно, коли дорожчає сировина, буде дорожчати і сама продукція. Через це вітчизняні виробники стають менш конкурентними у порівнянні з імпортними підприємствами. Закон №466 був утверджений ще до початку кризи та пандемії. Зараз він несе скоріше шкоду, збільшує фіскальне навантаження на економіку, яка і без того страждає через карантинні обмеження. Тому подібні акцизи зараз варто було б скасувати, щоб створити більш сприятливі умови для національних товаровиробників", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому автогаз відчутно подорожчав

На його думку, акциз на собі відчують і звичайні автомобілісти.

"Можливо, не зможуть переорієнтуватись на імпортний замінник і будуть змушені купувати вітчизняну продукцію за більші гроші. У гіршому випадку користуватимуться дешевою альтернативою з набагато нижчим рівнем якості", - додає економіст.

"Українські виробники не мають права ні зберігати, ні купувати, ні переробляти, ні продавати продукти, виготовлені на основі імпортних базових масел. А це практично всі масла і мастила в країні", - повідомляє один з найбільших українських виробників мастил Azmol British Petrochemicals.

Зараз ви читаєте новину «Уряд своїми ініціативами паралізує цілу галузь економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути