Ексклюзиви
вівторок, 18 листопада 2008 10:37

Уряд Сомалі дозволив кораблям ЄС боротися з піратами

Уряд Сомалі видав дозвіл кораблям держав Європейського союзу на проведення операцій з боротьби з піратами в акваторії біля узбережжя цієї африканської країни.

Про це йдеться в листі постійного представника Сомалі при ООН Елмі Ахмеда Дуале на ім"я голови Ради безпеки ООН, поширеному в понеділок в штаб-квартирі Всесвітньої організації.

За дев"ять місяців цього року тільки в Аденській затоці біля берегів Сомалі пірати для отримання викупу і пограбування здійснили 63 напади на іноземні судна. Одним з найгучніших стало захоплення 25 вересня судна "Фаїна", що перевозило 33 українських танка Т-72 та інше озброєння.

На кораблі знаходяться громадяни РФ та України. Пірати погрожують убити заручників у разі силової операції зі звільнення та вимагають викуп, за різними даними, від 8 до 20 мільйонів доларів.

"Європейський союз ухвалив рішення надати кораблі держав-членів ЄС для забезпечення безпеки на морі та допомоги в придушенні піратства та озброєного пограбування біля узбережжя Сомалі, зокрема для забезпечення безперешкодних постачань продовольства сомалійським біженцям... Від імені перехідного федерального уряду Сомалі маю честь інформувати Вас, що ми повідомили генерального секретаря ООН Пан Гі Муна про дозвіл вищезгаданим кораблям на входження в територіальні води Сомалі для виконання завдань з боротьби з піратством відповідно до їхнього мандата", - указується в документі.

Раніше аналогічні дозволи були видані іншим кораблям, зокрема - російському сторожовому кораблю "Безстрашний", який вже веде активні дії з протидії піратству біля берегів Африканського рогу.

Ці операції проводяться військовими кораблями різних країн відповідно до резолюцій Ради безпеки ООН 1814, 1816 і 1838, які дозволяють застосування сили іноземними кораблями в територіальних водах Сомалі з відома уряду цієї країни, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Уряд Сомалі дозволив кораблям ЄС боротися з піратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути