вівторок, 26 січня 2010 16:27

Уряд довів Львів до дефолту

Уряд довів Львів до дефолту

Місто Львів опинилося у стані дефолту.

Про це сьогодні, 26 січня, на прес-конференції повідомив начальник департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук.

З його слів, Державне казначейство не виконало фінансових зобов"язань перед містом на суму 130 млн грн.

"Зараз гроші на рахунках в громади є – про це свідчать виписки державного казначейства, але фактично перерахувати їх не можливо. Це означає юридичний дефолт міста", - охарактеризував ситуацію Олег Іщук.

За словами чиновника, в місті не проводять величезних об"ємів робіт. Чимало установ надають послуг в борг, але вони також мають ліміт: "Грудневі нарахування не відшкодовані, а вже закінчується січень. Під загрозою тепло, вода та електрика. Якщо так триватиме, місто може протриматись не більше місяця", - зазначив Олег Іщук.

До заборгованих 132 млн грн, зокрема належить 100 млн грн на будівництво стадіону, 1 млн 178 тис. грн – виплати банку "Львів", 14 млн грн – невиконані доручення (зокрема 2,5 млн грн на харчування у школах, 1,2 млн грн на медикаменти, 5 млн грн – на енергоносії, 1 млн 200 тис. грн на санітарну очистку) та 13,9 млн на соціальний захист.

Обіцяних надбавок також не можуть отримати працівники освіти та охорони здоров"я:

"Сьогодні вже 26 січня, а в нас як було вилучення на певну суму, так і залишилось. Можливо, ці гроші з часом прийдуть, але на сьогодні немає нічого. А сума немала: по освіті – це понад 16 млн і 10 млн – по охороні здоров"я", - зазначив Олег Іщук.

Фінансисти міста неодноразово звертались з листами і застереженнями до уряду, подано матеріали в прокуратуру та оформляються матеріали позову до суду на казначейство.

Вирішення ситуації фінансист вбачає у внесенні змін до бюджетного кодексу України: "Позиція всіх міст України і державного самоврядування єдина – ні в якому разі не можна тримати гроші громади у державній кишені, тим більше, якщо ця кишеня безпосередньо підпорядковується Кабінету міністрів. Вихід один - депутати Верховної Ради повинні внести зміни до бюджетного кодексу і місцеве самоврядування має право вибору: або банк, або казначейство. І обирати ту структуру, яка дасть кращі умови", - зазначив Олег Іщук.

За матеріалом zaxid.net, ЗІК

Зараз ви читаєте новину «Уряд довів Львів до дефолту ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути