середа, 06 лютого 2008 10:40

Уряд Чорногорії у відставці через рак легенів прем"єр-міністра

У вівторок парламент Чорногорії прийняв відставку прем"єр-міністра країни Желько Штурановіча і, як наслідок, уряду у повному складі. У Штурановіча у 2007 році виявили рак легенів.

"Курс медичної терапії, який мені необхідно пройти у найближчі декілька місяців, передбачає, крім усього іншого, значне скорочення мого робочого часу", - йдеться у заяві Штурановіча.

За конституцією країни, відставка прем"єра означає відставку міністрів. Президент Чорногорії Філіп Вуяновіч після консультацій з представленими в парламенті партіями повинен оголосити ім"я кандидата на посаду прем"єра.

Кандидат повинен запропонувати свою політичну програму і склад уряду. Потім парламент одночасно повинен затвердити і склад, і програму.

Аналітики припускають, що новим прем"єром стане висунутий Демократичною партією соціалістів Міло Джукановіч, один з найактивніших прихильників відділення Чорногорії від Сербії.

У такому разі, мандат прем"єра може стати вже четвертим в його політичній кар"єрі. Раніше він двічі обіймав цю посаду з 1991 по 1998 рік, коли Чорногорія входила до складу Югославії, а також у 2003-2006 роках. Крім того, з 1998 по 2002 рік Джукановіч обіймав посаду президента республіки.

У Чорногорії такий варіант розвитку подій викликав неоднозначну реакцію. Одні відзначають його багатий політичний досвід, інші говорять, що він використовуватиме свою владу з приватною метою.

Джукановіч є засновником кількох консалтингових компаній і власником великого пакету акцій у Першому Чорногорському банку, який очолює його брат. Крім того, у 2001-2002 роках його назвали головним фігурантом у гучній справі про контрабанду сигарет до Італії.

Штурановіч займав пост голови уряду з 10 жовтня 2006 року. Кабінет був першим сформованим урядом в історії країни після виходу Чорногорії зі складу державного об"єднання Сербії і Чорногорії в червні 2006 року.

Восени минулого року парламент Чорногорії ухвалив першу в історії країни Конституцію.

У березні 2002 року лідери Сербії і Чорногорії за посередництва координатора ЄС із зовнішньої політики та обороні Хавьєра Солани домовилися розпустити Союзну Республіку Югославію, яку створив Мілошевич в 1992 році після розпаду старої Югославської федерації.

До червня 2006 року Чорногорія була частиною конфедеративного Державного Союзу Сербії і Чорногорії, так званої Малої Югославії, після 2006 року країна отримала незалежність, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Чорногорії у відставці через рак легенів прем"єр-міністра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути