Ексклюзиви
пʼятниця, 17 червня 2011 17:02

Юнак з райцентру винайшов пристрій, який може зекономити Україні 2 мільярди

Дев'ятикласник з одеського райцентру Балта Володимир Кулик винайшов пристрій, який, якщо його впровадити по всій Україні, заощадить майже 2 млрд. грн. Вартість енергозберігаючого девайса становить всього 17-20 грн., пише "Сегодня".

Мова, за словами підлітка, йде про насадки для побутової газової плити. Якось, йому спало на думку створити пристрій, який би направляв все тепло, що отримується від згоряння газу, туди, куди треба, не опалюючи як попало приміщення.

Реалізувати ідею, виявилося, за словами Володимира, просто. "Я взяв звичайну каструлю великого діаметру, вирізав дно і звузив стінки вгорі так, щоб вони щільно прилягали до ємності, яку треба гріти. Вийшов усічений конус. Одягаєш його на каструлі, чайники, казани, і гаряче повітря не буде обмінюватися теплом з холодним, а безпосередньо піде до стінок посуду. До речі, окрім економії газу, це дає ще й прискорення процесу приготування", - розповідає хлопець.

Провівши ряд дослідів, винахідник виявив, що 1,5 літра води в каструлі з його насадкою закипають на 4 хвилини швидше, ніж без неї. Витрата "блакитного палива" при цьому на 17% менше звичайного. Якщо врахувати, що побутовими плитами користуються 15 млн. українських сімей, то, каже юний послідовник Едісона, забезпечивши всіх їх такими насадками, щорічно можна заощаджувати 750 млн. "кубів" газу вартістю близько 1,8 млрд. грн. - А це половина бюджету такої області, як Одеська.

За словами професора Одеського політехнічного університету Геннадія Баласаняна, створений винахід не є чимось грандіозним, але ідея свіжа, а головне - цілком застосовна на практиці. "Шкода тільки, наша держава ще не усвідомила, які перспективи відкривають перед ним енергозберігаючі технології", - сказав учений.

У лютому 14-річний винахідник презентував свій пристрій на всеукраїнській виставці "Країна юних майстрів", де з ноу-хау ознайомився президент Віктор Янукович. А в травні хлопець посів друге місце на національному етапі науково-технічного конкурсу для школярів "Інтел-Техно-2011".

Між тим, патентувати винахід сім'я не збирається: наш патент не визнається за кордоном, а оформити міжнародний коштує кілька десятків тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Юнак з райцентру винайшов пристрій, який може зекономити Україні 2 мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути