понеділок, 01 серпня 2022 08:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Юлія Паєвська "Тайра" розповіла про полон, звірства росіян і чому ті не зупиняться

17 червня президент Володимир Зеленський заявив про визволення з полону Юлії Паєвської з позивним "Тайра". Парамедикиня провела у росіян три місяці, схудла на 10 кг.

Останні вісім років рятувала життя військових та мирних мешканців на Донбасі. Евакуювала понад 600 поранених військових. Надала допомогу понад 8 тис. цивільних.

Зараз "Тайра" перебуває у Великій Британії, де готується до участі у змаганнях Warrior Games. Це адаптивні змагання для військовослужбовців та ветеранів, які отримали поранення, були травмовані або захворіли, виконуючи службові обов'язки. З Британії парамедик розповіла Gazeta.ua про полон, ставлення до смерті та як це – бути парамедиком на війні.

Днями всіх приголомшила страшна новина про Оленівку, де російські військові вбили півсотні українських полонених воїнів, понад сотню поранили, та катування українського військового, якого кастрували, вбили й тягли мертвого, прив'язавши до машини.

Думаю, далі буде гірше. Спробували. І тепер зрозуміли, що можуть далі це робити. Це бравада, вони вважають що за це їм нічого не буде. Намагатимуться повторити свій "подвиг". Таке ставлення до полонених для них абсолютно нормальне. Цей зухвалий акт – демонстрація сили, щоб залякати людей. Але крім злості є розуміння, що це не жарти і пощади не буде, нічого немає, і ті, хто навіть не збирався йти на фронт, збираються зараз. Я з багатьма людьми розмовляла. Вони хотіли, щоб українці почали мститися, але вони лише провокують поповнення нашої армії.

Цей зухвалий акт – демонстрація сили, щоб залякати людей

17 червня стало відомо про ваше повернення з полону. Уже півтора місяця, як ви вдома. Коли і з чого востаннє сміялися за ці дні? Що може приносити позитивні емоції?

Коли можу допомогти знайти якогось полоненого. Мені хтось кидає інформацію, про якогось хлопця – і я можу допомогти знайти його. Це приносить радість.

Автор: Facebook
  Юлія Паєвська з позивним "Тайра" – волонтерка, доброволець, парамедик, командир підрозділу "Янголи Тайри".  Народилася у родині військових. Закінчила Національний університет фізвиховання і спорту. До 2013 року працювала дизайнеркою: кераміка, книжкова графіка, реклама. Займається спортом, має 5 дан айкідо. Президентка Федерації айкідо "Мутокукай Україна". Стаж викладання ― понад 20 років. Медик Майдану, викладач тактичної медицини в проектах "Народний резервіст" та "Захист патріотів" Організатор і командир добровільного медико-евакуаційного підрозділу "Ангели Тайри". З 2018 року - командир евакуаційного відділення 61 ВМГ. За роки війни з її допомогою евакуйовано близько 600 поранених військових і добровольців. Надано медичну та домедичну допомогу, евакуйовано пораненими близько 8 тис. цивільних. Народний герой України. Уповноважена з питань реабілітації учасників бойових дій партії "Демократична сокира".
Юлія Паєвська з позивним "Тайра" – волонтерка, доброволець, парамедик, командир підрозділу "Янголи Тайри". Народилася у родині військових. Закінчила Національний університет фізвиховання і спорту. До 2013 року працювала дизайнеркою: кераміка, книжкова графіка, реклама. Займається спортом, має 5 дан айкідо. Президентка Федерації айкідо "Мутокукай Україна". Стаж викладання ― понад 20 років. Медик Майдану, викладач тактичної медицини в проектах "Народний резервіст" та "Захист патріотів" Організатор і командир добровільного медико-евакуаційного підрозділу "Ангели Тайри". З 2018 року - командир евакуаційного відділення 61 ВМГ. За роки війни з її допомогою евакуйовано близько 600 поранених військових і добровольців. Надано медичну та домедичну допомогу, евакуйовано пораненими близько 8 тис. цивільних. Народний герой України. Уповноважена з питань реабілітації учасників бойових дій партії "Демократична сокира".

Ви прийняли хрещення. Чому вирішили це для себе? Коли зрозуміли, що вірите в Бога? Молилися раніше? Коли почали? Ви в камері писали Псалом 90. Знали його тоді?

Не хочу про це говорити. Це особиста справа.

В які моменти у полоні було страшно?

Щоб розказати, в які моменти були страшно, це треба дуже багато чого розказати. Страшно було дуже часто – з різних причин.

Те, що нам говорили, що Україна і Київ взятий – прильоти по Донецьку були доказом, що це повна дурня.

Вас було 22 людей у малесенькій камері. Кого найбільше згадуєте чи турбуєтеся зараз?

Всіма переймаюся. Всіх згадую.

Що там приносило радість, покращення настрою?

Прильоти нашої артилерії по Донецьку. Це означало, що фронт практично не посунувся. Те, що нам говорили, що Україна і Київ взятий, – ці прильоти були доказом, що це повна дурня.

Хтось вірив, що Київ вже не наш?

Були такі люди.

Вірили, що вийдете звідти жива?

Не вірила, але знала.

Яке правило номер один для того, хто потрапив у полон? Щось окреслили для себе?

Для себе – так. Для всіх ці рекомендації можуть не підійти. Бо психотипи у всіх різні – люди по-різному сприймають такі події . Можу загально порадити – старайтеся не брехати, якщо про щось питають. Бо питають одне й те саме по тисячу разів. Колись зіб'єтеся і забудете, що збрехали. Скажете щось інше. Вас спіймають на брехні. Нічого хорошого з цього не вийде.

Якщо не хочете говорити, то кажіть: "Не знаю, не пам'ятаю".

Автор: Facebook
  "Тайра": “Кажуть, кожне покоління мусить мати свою війну. Коли сусідня імперія оголосила війну моїй, тільки що здобутій, вистражданій Україні, все стало ясно. Це було передчуття у наших обідраних до самих голих нервів душах”
"Тайра": “Кажуть, кожне покоління мусить мати свою війну. Коли сусідня імперія оголосила війну моїй, тільки що здобутій, вистражданій Україні, все стало ясно. Це було передчуття у наших обідраних до самих голих нервів душах”

Ви перейшли на українську? Коли так вирішили? Чи важко було?

Я українською завжди послуговувалася. Просто іноді буває настрій розмовляти російською, іноді англійською.

Якщо не хочете говорити, то кажіть: "Не знаю, не пам'ятаю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли Путіна б'ють, він відповзає і зализує рани. Тому його треба знищити" – Олег Березюк

До вас зараз дуже багато уваги. Як міняє така відомість життя? В чому заважає?

Мені це зовсім не заважає. Я просто маю менше часу, щоб займатися справами, які підлягають нагальному вирішенню. Через те, що багато інтерв'ю, не завжди все встигаю подумати і зробити. Але я дуже стараюся.

Як знімаєте стрес?

Я не стресую.

Ваша дочка дуже багато працювала для вашого звільнення. Як вона зараз? Що сказала, коли зустрілися вперше після полону?

Моя дочка зараз зі мною на спортивних зборах у Британії. Це підготовка до Warrior Games в Орландо. Після чого я повертаюся в Україну. Донька нормально, моральний стан у неї – теж. Коли вперше зустрілися, обнялися та довго стояли мовчки.

Переважна більшість росіян – обдурені люди, малодосвідчені

Що відчуваєте до росіян?

Переважна більшість там – обдурені люди, малодосвідчені. Можливо, колись у них настане прозріння і їм буде дуже боляче та соромно, що вони таке зробили. Можливо. Не впевнена, що вони у змозі усвідомити. Ненависті не маю. Ставлюся як до дуже хворих пацієнтів, які погано поводяться. На пацієнтів я не злюсь. Їх треба лікувати, якщо хвороба ще на виліковній стадії.

В одному з інтерв'ю ви розповідали, що доводилося надавати допомогу одному з їхніх військових. І відмежовувати всі почуття. Просто треба було допомогти.

Я не воюю з полоненими, а з пораненими – тим більше. Поранений ворог за цей час на війні був не один. Не скажу, що маю до них дуже сильні почуття. Але вони поранені і їм потрібна допомога. Як медик – я надаю допомогу абсолютно всім. Але далі вони повинні піти під суд, має бути розслідування. І нехай далі вирішують їхні долі ті, хто має на це право.

Раніше ви казали, що парамедики зламують смерть і дають шанс на життя. Як тепер ставитеся до смерті?

Так само. Є лайфхак, а є десхак. Я вигадала цей термін. Але це, на жаль, не завжди вдається. Лайфхак – це коли зламуєш життя, щоб покращити його. А десхак – я зламую смерть, щоб відтермінувати її. Відвертітися взагалі не вийде, але можна відтермінувати. Якщо я маю шанс і достатньо майстерності, то це вдається.

Коли розпочинаються якісь срачі у фейсбуці, люди швидко себе опановують. Згадують, що маємо спільного ворога

Що таке щастя для вас сьогодні?

Я буду щаслива, коли ми переможемо і країна насправді буде вільна, незалежна. І люди усвідомлять, що відбулося. Але на це потрібен час.

А що саме відбулося?

Люди знову згадали, що ми є один народ. І навіть коли розпочинаються якісь срачі у фейсбуці, люди швидко себе опановують. Згадують, що маємо спільного ворога. Я спостерігаю, що ці сварки затухають швидше. Це як сплеск 2014 року. Але зараз він сильніший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде складно" – експерт назвав точку фронту, яка стане найгарячішою

Але тоді він закінчився і знову почалися політичні сварки. Може так повторитися?

Через те, що загострення спало і війна перейшла у фазу так званої окопної війни. Коли росіяни втратять ресурс – це можливо. Вони вже здуваються. Ще пару разів рипнуться, а далі така ситуація дуже можлива. Політичні чвари – дуже погано.

Що головне для нас у цій війні?

Зберегти єдність і напрямок руху.

Від чого залежить перемога?

Від волі. Здається, Гай Юлій Цезар казав, що перемога лежить через волю легіонів. Від волі та єдності. Ми мусимо пам'ятати, що кожен наш солдат – цінність. А не так, як росіяни. Мусимо дуже обережно використовувати людські ресурси.

П'ять цитат "Тайри":

"Кажуть, кожне покоління мусить мати свою війну. Коли сусідня імперія оголосила війну моїй, тільки що здобутій, вистражданій Україні, все стало ясно. Це було передчуття у наших обідраних до самих голих нервів душах"

"Я – парамедик, і наш добровольчий підрозділ ніколи не брав зброю на "нуль". Якщо я буду вести вогонь, втрачу час. Поранений втратить життя через те, що я загралася у "війнушку". Моя справа – довезти пораненого до госпіталю живим"

"Неможливо звикнути до смерті. Щоразу мені здається, що світ повинен зупинитися, зависнути на хвилину, вибухнути. Здається, що все має зникнути, втратити вигляд і сенси, але світ залишається тим самим, і лише частина моєї душі ридає глибоко всередині, і це аж ніяк не проявляється зовні"
"Моя вага на тепер близько 50 кг. Я занадто виснажена і маю жахливий вигляд. Жодних передач нам не дають, жодної інформації про сім'ю ми не маємо, лікарська допомога недоступна. Умови утримання нагадують концтабір. Я би не дуже здивувалася, опинившись одного разу в газенвагені (мобільна газова камера. – Gazeta.ua)".

"Запитали: чи не харить мене, коли повертаюся до Києва, бачити, як люди гуляють і веселяться, ніби і немає війни? Довго думала, які слова знайти для себе і для них, щоб не відчувати образу. Знайшла. Якщо мирні люди в рідному місті не відчувають війни, значить, ми молодці, і чудово робимо свою роботу".

Зараз ви читаєте новину «Юлія Паєвська "Тайра" розповіла про полон, звірства росіян і чому ті не зупиняться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути