пʼятниця, 11 квітня 2008 10:03

Український школяр винайшов диво-електровоз

У перспективі автомобілі їздитимуть на стисненому повітрі, а безколісні потяги їхатимуть зі швидкістю 400 кілометрів за годину. Такі дослідницькі ідеї учасників Всеукраїнського конкурсу наукових розробок школярів.

Автор моделі безколісного електропотягу на основі двоконтурної магнітної підвіски – столичний одинадцятикласник Максим Гусак. Юний науковець стверджує: його залізничне ноу-хау зможе долати за годину 400 кілометрів, і це не межа. Та головний козир його розробки – жодної шкоди для довкілля.

Максим Гусак, призер конкурсу наукових розробок: "Є аналоги. В Японії, наприклад, створили. Але в них дуже складний принцип руху. Мій принцип легкий. Тобто, подається струм, вагон підіймається і рухається вперед".

Нині Максим намагається запатентувати свій винахід. Поспішає оформити права власності на свою розробку і Аліна Гайдак. Школярка змоделювала екологічно безпечну теплостанцію, що працює на геотермальних водах.

Аліна Гайдак, призерка конкурсу наукових розробок: "Геотермальна вода частково віддаватиме своє тепло технічній воді, таким чином її нагріваючи. І до споживачів поступатиме ця вода гаряча, при температурі 45-60 градусів".

Така станція зможе забезпечити гарячою водою та опаленням кілька багатоповерхівок. Зведення однієї установки, за підрахунками Аліни, обійдеться у 25 тисяч євро. Майбутня економічна вигода того вартує, адже ціна однієї гігакалорії тепла коштуватиме на 30 гривень дешевше. Деякі вчені вже зацікавилися винаходом школярки, але такі випадки поодинокі.

Оксен Лісовий, директор МАН України: "Дитяча технічна творчість знаходиться в поганому стані. Треба проводить роботу, потрібні інвестиції колосальні, потрібна державна воля".

За словами науковців, деякі ідеї юних геніїв за кордоном точно взяли б на озброєння, адже винаходи пристойні. Та в Україні мало хто хоче давати гроші на доведення розробки до пуття, тим паче дитячої, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «Український школяр винайшов диво-електровоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути