пʼятниця, 11 січня 2019 03:01

Український консул розповів про стан військовополонених моряків

Український консул розповів про стан військовополонених моряків
Російські прикордонники взяли в полон українських моряків. Фото: Главком

Український консул у Москві сьогодні (10 січня - ред.) відвідав у СІЗО поранених українських моряків, які були захоплені російськими військовими у районі Керченської протоки.

"Я розмовляв з Альбертом Володимировичем — це консул, який сьогодні відвідав наших військовополонених у "Матросской тишине". Остання інформація, яку ми від нього отримали: хлопці тримаються... але мають ураження, безпосередньо у Василя (Сороки — ред.) рука, вона погано функціонує", — розповів в ефірі Громадського батько одного з поранених українських моряків Віктор Сорока.

За його словами, одягом полонені забезпечені, продукти також мають - завдяки волонтерам.

"Чекають на звільнення, чекають на допомогу від України", — додав Віктор Сорока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заявила про намір захоплювати всіх у Керченській протоці

Він також розповів, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час зустрічі з родичами моряків запропонувала їм здійснити візит до Москви, щоб зустрітися з полоненими. "Але оскільки наш син заборонив нам виїжджати на територію РФ, ми відмовились", — наголосив батько моряка.

Раніше Денісова повідомила, що наступного тижня планує поїхати до Москви та зустрітися з російською колегою Тетяною Москальковою, а також директором ФСБ Олександром Бортніковим і вимагатиме доступу до моряків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До українських моряків пустили консула

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, і 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх полонених моряків, після чого їх перевезли в Москву.

Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матросская тишина".

Координатор команди адвокатів Микола Полозов повідомив, що всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії про порушення прав затриманих українських моряків.

Зараз ви читаєте новину «Український консул розповів про стан військовополонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути