пʼятниця, 26 червня 2009 13:47

Українські міста стають небезпечними для життя

Українські міста стають небезпечними для життя

Тепломережі, труби, очисні споруди загрожують кожному жителю міст України.

У цьому році в столиці сталося більше десяти НП за участю труб різного діаметра. Серед найяскравіших - три випадки: на вулиці Гетьмана посеред автодороги утворився котлован з водою діаметром вісім метрів, на вулиці Симиренка під асфальт провалився автомобіль, а вулиця Бальзака стала знаменитою тим, що на ній затопило 50 автомобілів водно-піщаної сумішшю з труби, що розірвалася.

Більше того, за даними експертів, в середньому 60% всіх підземних комунікацій у країні віджили своє, але їх продовжують експлуатувати.

11 червня Верховна Рада прийняла закон про реформу житлово-комунального господарства, виділивши на це 23 млрд. грн., які держбюджет протягом п"яти років інвестуватиме в галузь, яку розмиває водою.

Однак проблеми зі старим житловим фондом і старими комунікаціями роблять українські міста вже зараз потенційно небезпечними для життя. "Мені страшно за (можливі комунальні) наслідки осені-зими (традиційно найбільш аварійного сезону) 2009-2010", - зізнається заступник голови Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики нардеп Олександр Попов.

Фахівці Державної житлово-комунальної інспекції зазначають, що третина водопровідних мереж столиці вичерпали термін експлуатації, а кожен п"ятий кілометр цих труб потрібно терміново міняти. Крім того, не пригодні для роботи майже 900 км. київських каналізацій, тобто третина. Не дивно, що в минулому році комунальники ліквідували майже 15 тисяч аварій, що на 2 тисяч більше, ніж було роком раніше.

За словами Попова, найбільш критично справи йдуть у Дніпропетровській та Луганській областях, у західних регіонах і в Криму. Прорвати, кажуть фахівці, може в будь-який момент і в будь-якому місці. Можуть почати валиться будинки, як це сталося, наприклад, в Одесі по вулиці Приморській, 22, у травні цього року. НП сталася через підтоплення фундаменту триповерхового будинку. В результаті будівля повністю лишилась семи квартир.

У звіті ТСК Ради з розслідування зловживань столичної влади повідомляється, що Київ на порозі техногенної катастрофи, яка зачепить пів-України. До такого фіналу може призвести аварія на Бортницькій станції аерації - єдиної очисної системи стічних каналізаційних вод міста.

За даними Міністерства ЖКГ, всі три блоки очищення вод зношені в середньому на 90%. Прорив дамб станції може призвести до повного затоплення прилеглої території площею приблизно 2 тисяч га. Розташовані нижче за течією Дніпра міста, серед яких такі великі, як Черкаси, Кременчук, Дніпропетровськ і Запоріжжя, отримають питну воду зі столичними фекаліями.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Українські міста стають небезпечними для життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути