Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 14:53

Українські діти не бачать проблеми "Схід-Захід" і хочуть дружити з Росією (Опитування)

Київський Інститут проблем управління імені Горшеніна в рамках річної програми досліджень "Проект країни" провів дослідження "Майбутнє України очима дітей". Дослідження проводилося 08-12 серпня 2008 року на базі Міжнародного дитячого центру "Артек". В результаті дослідження Інститут Горшеніна отримав 1611 творів школярів з відповідями на питання про те, яким вони бачать майбутнє України, яким чином потрібно вирішувати проблеми бідності, безпеки, екології в масштабах країни. Також діти поділилися з Інститутом Горшеніна своїми планами на майбутнє – про що мріють, ким хочуть бути, яку сім"ю планують створити.

В дослідженні приймали участь діти 10-16 років різних соціальних прошарків з усіх областей України. Обробка результатів здійснювалась методом контент-аналізу та якісного вивчення текстів дитячих творів.

В результаті аналізу отриманих творів спеціалісти Інституту Горшеніна зробили наступні висновки:

1.Інтенсивне формування нації відбувається зараз в межах вікового інтервалу 12-16 років, - переважно це діти українців, що дорослішали і вступали у самостійне життя вже за часів незалежності країни. Діти самоідентифікують себе як громадяни України.

2.Головні характеристики – прагматичні, раціональні, реалісти. В порівнянні з результатами дослідження Інституту минулого року ("Україна очима дітей", 18-20 серпня 2007 року, МДЦ "Артек") значно зменшилася кількість абстрактно-патріотичних висловлювань на користь чітко сформульованих пропозицій щодо покращання стану справ в країни (у внутрішній та зовнішній політиці, економіці, природоохоронній діяльності, у сфері освіти та охорони здоров"я).

3.У свідомості дітей Україна як країна існує, і з Україною пов"язують своє майбутнє майже всі опитані. В цьому році зменшився масив висловлювань, пов"язаних з питаннями внутрішньої політики, на користь критики та пропозицій щодо зовнішньополітичного курсу України. Діти розмірковують на тему НАТО, Євросоюзу, змістовно та досить різноманітно відповідають на питання про позиціонування України в світі.

4.Відповідаючи на блок питань, пов"язаних з власним життєвим проектом, демонструють самостійність та підкреслену незалежність від дорослих, орієнтовані на кар"єру, життєвий успіх, а також на такі досягнення та справи, які б дозволили б їм залишитися в пам"яті людей (це підкреслюють, на цьому акцентують увагу).

5.Взагалі не акцентують своєї уваги на проблемі "Схід-Захід", а якщо контекстуально торкаються цього питання, кажуть, що воно штучне і проблему вигадали політики.

6.До політикуму ставляться негативно або нейтрально, владу підозрюють у корисливих мотивах. Як і минулого року, яскраво демонструють неприйняття популізму і позбавлених змісту політичних гасел, розрізняють слова та конкретні справи державних діячів, дорікають всім без винятку політикам за "несерйозність".

7.В питаннях соціальної політики припускають, що є економічно-беззахисний прошарок населення, долею якого повинна опікуватися держава, але більшість схиляється до думки, що людина має добиватися свого добробуту самостійно, багато працювати і не покладатися на державу в питаннях самозабезпечування. До того ж скептично відносяться до можливостей держави у соціальній сфері та у справі подолання соціальних пороків.

8.Сприймають ринкові відносини як норму.

9.У школі бажають бачити належне матеріально-технічне забезпечення. Занепокоєння викликає велика кількість нарікань на погане (принизливе або агресивне) ставлення вчителів і як наслідок – наявність у школі психологічного дискомфорту.

10. В питанні "З ким має дружити та співпрацювати Україна" більшість ставить Росію на перше місце, і приводить прагматичні аргументи (наявність в Росії нафти та газу, геополітична близькість, ринкові відносини, співпраця в різних галузях). Навіть ті респонденти, які демонструють негативне ставлення до Росії, вбачають у такій співпраці певний сенс і виключно раціональне підґрунтя.

11.Проект країни має базуватися на реформах в сфері освіти, професійної підготовки, модернізації ринку праці та соціокультурних інноваціях, розрахованих на дітей та молодь. Цінності, які прийнято називати європейськими – демократичні основи, свобода слова, свобода вибору, відсутність преклоніння перед владою, - діти сприймають природно, без внутрішнього супротиву. Сучасні діти уникнули періоду "конфлікту ідеологій", вони не схильні користуватися подвійними стандартами і демократичну європейську перспективу України сприймають як належне.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Українські діти не бачать проблеми "Схід-Захід" і хочуть дружити з Росією (Опитування) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути