Ексклюзиви
субота, 24 квітня 2021 08:35

Українська школа – потвора, яка застряла між двома епохами - письменниця

Автор: надала Віра Валлє
  Дитину треба навчити думати, а не примушувати тренувати каліграфію - каже Віра Валлє
Дитину треба навчити думати, а не примушувати тренувати каліграфію - каже Віра Валлє

Найкраще, що може зробити школа з дитиною – це залишити її у спокої.

У цьому переконана письменниця і правозахисниця Віра Валлє. Вона – мати двох синів-школярів. Стверджує: в Україні глибока криза системи освіти. Українська школа не вчить дитину мислити, а намагається виховати безініціативних і слухняних гвинтиків системи.

"Школа в Україні просто жахлива. Вона застрягла десь між двома епохами. Справжня потвора. Старшого сина довелося перевести у приватну школу дистанційного навчання. Молодшого також треба рятувати.

Діти – це новоприбульці у цьому світі. Їхнє мислення ще вільне від стереотипів, погляд на світ є свіжим, бачення речей не замилене всякою маячнею. Найголовніше тут – не зашкодити

Система освіти має навчати дитину думати змалку, а не запам'ятовувати застарілі догми. Зі зростанням свободи, яка набуватиме обертів, зростатиме і потреба у критичному мисленні. Якщо людина відмовлятиметься думати, суспільство загрузне у популізмі. Криза освіти спричиняє кризу популізму", - зазначила вона.

Віра Валлє каже, що школа надмірно завантажує дітей непотрібною інформацією.

"Мій син провчився у школі 5,5 років. Перше, з чим я не можу погодитися – це надмірне завантаження дітей інформацією, яка нікому не потрібна. Догми, стереотипи, недоведені істини і жодної свободи їхньої інтерпретації. Дитині потрібно дати можливість проявляти свої таланти, розкривати свою індивідуальність – бути щасливою. Діти – це новоприбульці у цьому світі. Вони прийшли з чистим поглядом і щирим серцем. Їхнє мислення ще вільне від стереотипів, погляд на світ є свіжим, бачення речей не замилене всякою маячнею. Найголовніше тут – не зашкодити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наше суспільство має відмовитися від мови ненависті – правозахисниця

Найбільший гріх дорослих перед дітьми – це нав'язувати їм свої застарілі уявлення про світ, якісь нафталінові речі, які вже давно не відповідають дійсності. Дитину треба навчити думати і творчо застосовувати свій розум, вправно і швидко реагувати на виклики середовища, а не примушувати тренувати каліграфію упродовж годин і мучити вимогами безглуздого формалізму бюрократів-освітян. Своїм дітям я часто кажу, що знання і розум – це дві великі різниці. Можна багато знати, але бути дурним. Інтелект – це вміння застосувати свої знання, у тому числі шляхом ставлення під сумнів інформації", - підкреслила Віра Валлє.

Віра Валлє – письменниця, правозахисниця. Докторка філософії в галузі економіки. Два роки навчалась у Школі бізнесу Мерілендського університету в Сполучених Штатах. Стажувалася в американському суді з розгляду федеральних скарг і Торговельно-економічній місії при посольстві України в США. Працювала в міжнародних корпораціях Philip Morris International, Kuehne + Nagel, Imperial Tobacco Group, юридичних компаніях, групі Світового банку та громадському секторі. Авторка проєктів законів у сфері господарської діяльності та протидії корупції, книжок у галузі права, економіки, політології, соціології і філософії.

Зараз ви читаєте новину «Українська школа – потвора, яка застряла між двома епохами - письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути