четвер, 01 березня 2012 14:31

"Українська освіта орієнтована на підготовку фахівців, які працюють за кордоном"

"Українська освіта орієнтована на підготовку фахівців, які працюють за кордоном"

В Україні готують хороших програмістів, математиків. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив культуролог Володимир Нікітін.

"А США створили найкращий пилосос зі збору інтелекту в світі. Є ці пилососи й у Європі. Це їхня державна політика. Ми є лише їх частиною. Самі нічого не проектуємо, а реалізовуємо чуже. Наша освіта орієнтована на підготовку фахівців, які працюють за кордоном. Ми спонсоруємо чужі проекти", - наголосив він.

За його словами, Україна не орієнтована на інтелектуальне майбутнє.

"Яка модель розвитку нам потрібна? Щоб зрозуміти це, треба моделювати прийдешнє, проектувати можливі сценарії розвитку, розставляти пріоритети у них. Досліджувати, які наслідки матимуть певні рішення, закони, програми. У Китаї майбутнє моделюють на 90 років уперед, на 30 років визначають стратегічну мету. В Росії проектують на 24 роки. Над цим працюють хороші колективи. Завдяки цьому вони провели диференціацію мережі освіти: у них є вузи-флагмани, а є такі, що відповідають за розвиток певних територій", - зауважив культуролог.

Нікітін підкреслив, що у США понад дві тисячі аналітичних центрів, які вивчають майбутнє грошей, можливі війни тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вчителі та учні вважають, що гарна освіта для успіху не важлива

"Причому більшість із них мають держзамовлення. У нас незрозуміло, на що орієнтуватися в освітній реформі. Тому будемо все копіювати у сусідів. Ніхто не намагається відповісти на запитання: які функції університету? Для чого його взагалі закінчувати? Бо не знають, як буде влаштоване українське суспільство за певну кількість років. Діти отримують дипломи через бажання батьків. Навіть словосполучення "система освіти" – це велика натяжка. Під ним ми маємо на увазі набір вузів і шкіл", - зазначив він.

Про те із чого слід починати зміни нинішньої системи освіти Володимир Нікітін розповідає у новому номері журналу "Країна" № 8 (111) за 1 березня 2012 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Українська освіта орієнтована на підготовку фахівців, які працюють за кордоном"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути