середа, 04 листопада 2009 11:37

Українська митниця завищує декларовані ціни на екзотичні фрукти

Українська митниця завищує декларовані ціни на екзотичні фрукти

Посольства основних країн-експортерів екзотичних фруктів в Україну - ПАР і Еквадору - направили листи-претензії до Міністерства економіки та в Державну митну службу.

Дипломати вимагають роз"яснити, чому індикативні ціни, які використовуються при оформленні вантажів українською митницею і подальшого розрахунку ПДВ, були необгрунтовано підвищені. 

Зацікавлені імпортери не приховують суті конфлікту. За їхніми даними, посольства вимагають знизити індикативні ціни. В іншому випадку влада країн - постачальників фруктів має намір подати скаргу на Україну до Світової організації торгівлі.

"Україна порушує вимоги СОТ в частині доступу продукції на ринок України, створює штучні бар"єри", - пояснює суть конфлікту президент Асоціації імпортерів фруктів Олександр Калістратов.

Минулого тижня з аналогічними претензіями до Міністерства економіки звернулися і компанії-імпортери фруктів.
"Протягом останніх двох місяців Держмитслужба необгрунтовано, нічим не аргументуючи і не пояснюючи, вимагає проводити митне оформлення товарів за цінами, які в два рази перевищують реальні закупівельні ціни імпортерів", - говориться в документі.

Таким чином, пояснюють імпортери, митна служба намагається наповнити бюджет. За словами Олександра Калістратова, індикативні ціни на фрукти були змінені на початку вересня 2009 року.

"Реальна закупівельна ціна фруктів на 100 доларів нижче. Наприклад, цитрус турецький реально коштує 0,7 долара за кілограм, а змушують писати у декларації 0,8 долара за кілограм", - говорить менеджер з цитрусових компанії "Аркадія" Христина Копельницька.

Реальна ціна імпортних бананів (CIF) в Одесі за станом на 11 вересня 2009 року становила 450 доларів за тонну нетто.

"При цьому у митній декларації ми змушені були вказувати іншу ціну - 850 доларів", - стверджує представник компанії.

Вартість бананів у роздрібі при підвищенні індикативних цін збільшиться, за підрахунками імпортерів, мінімум на 70 копійок.

Імпортне мито на ввезення фруктів, які не ростуть на території України, після вступу країни до СОТ було скасовано. Єдиний податок, який зобов"язані платити імпортери - ПДВ (складає 20%), що обчислюється виходячи з задекларованої суми. Таким чином, при реальній задекларованій ціні в 450 доларів за тонну ПДВ складає 90 доларів, а з декларованої ціни в 850 доларів надходження збільшуються до 170 доларів.

У вересні цих фруктів у країну було завезено на 70% менше, ніж роком раніше. Обсяг імпорту бананів з Еквадору (найбільший постачальник) у серпні 2009 року становив близько 12 тисяч тонн, а у вересні - 9,8 тисячі тонн. Тоді як в 2008 році динаміка була кардинально іншою: серпень - 19,3 тисячі тонн, вересень - 21,5 тисячі тонн.

Дело

Зараз ви читаєте новину «Українська митниця завищує декларовані ціни на екзотичні фрукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути