понеділок, 17 грудня 2018 13:30

Українська церква стане однією з найвпливовіших православних церков - експерт

Українська церква стане однією з найвпливовіших православних церков - експерт
Андрій Юраш: Московський патріархат тепер знаходиться на чужій канонічній території. Це смертельний вирок для нього. Фото: DW

Об'єднавчий собор формалізував утворення Помісної української церкви. Далі Вселенський патріарх передасть томос її предстоятелю. Це - кінцева точка, до якої ми йшли.

Говорить в інтерв'ю для Gazeta.ua релігієзнавець Андрій Юраш.

За статутом, нова об'єднана церква - митрополія, а не патріархія. Епіфаній - митрополит, а не патріарх. Чому?

- Існують 3 статуси, які тотожні за значенням. У світовому православ'ї є 9 патріархій, 3 архієпископії. До суботи було 2 митрополії: одна Польська, друга - Чеська і Словацька. Тепер до них приєдналася українська. Коли збирається Вселенських собор, голос предстоятеля кожної з цих церков є однаковим за вагомістю. Форма устрою автокефальної церкви більше пов'язана з історичною традицією.

Можемо отримати патріархію?

- Ми хотіли б мати патріарший статус. Болгарська церква, наприклад, у ХІХ столітті відновилася теж спочатку як митрополія. Потім здобула статус патріархії. Українська церква зміцніє, об'єднає абсолютну більшість православних віруючих держави під своїм духовним началом, стане беззаперечно однією з найвпливовіших і найчисельніших. Тоді матимемо усі підстави отримати патріарший статус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій запросив Варфоломія в Україну

Як далі відбуватиметься визнання нашої церкви іншими?

- 6 січня буде урочисте богослужіння в кафедральному соборі святого Георгія в Константинополі. За участі митрополита Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія. Цю дату обрали невипадково. За Новоюліанським календарем, яким послуговується Константинопольський патріархія, - це велике свято Богоявлення. Відбудеться передача томосу - кінцева точка, до якої ми йшли. Собор формалізував утворення Помісної української церкви. Після отримання томосу усі інші православні церкви матимуть можливість висловлювати свою позицію щодо нашої. Відбуватимуться синоди, на яких інші православні церкви визнаватимуть українську. Таких буде абсолютна більшість. Вони декларуватимуть евхаристійне єднання (віруючі різних патріархатів зможуть причащатися з однієї чаші. - Gazeta.ua).

Критики закидають, що наша церква не незалежна, а є структурою Константинополя.

- За всіма канонами, з 6 січня Україна перестане бути канонічною територією будь-якої іншої церкви. У жовтні Константинополь відновив протекторат над українською територією. Але після отримання томосу Україна буде канонічною територією виключно Української помісної церкви. Варфоломій у листі до керівника Московського патріархату Онуфрія наголосив, що після Собору він втрачає свій титул Київського митрополита. Стає просто єпархіальним архієреєм Російської православної церкви в Україні. Звичайно, росіяни цього не визнають. Але для всіх інших православних церков статус Онуфрія зрозумілий.
Незалежну українську церкву структурою Константинополя називають провокатори й нерозумні. Томос - це документ про церковну незалежність. Він означає, що Українська помісна є повністю самостійною. Вона буде 15 у диптиху світових православних церков.

Чому її очолив на предстоятель Київського патріархату Філарет?

- Це його добра воля. Він усвідомлює, що всім потрібен символ порозуміння. Ієрарх, який зможе стати об'єднуючою фігурою. У цьому сенсі Епіфаній є дуже прийнятною кандидатурою. Він найближчий однодумець Філарета. Це продовження його лінії на новому історичному етапі.

Яке тепер офіційне звання Філарета та його реальна роль у новій церкві?

- Ні в кого немає сумніву, що Філарет є ключовою фігурою, яка відіграла важливу роль у визнанні Української незалежної церкви. Зважаючи на його заслуги та статус, він тепер носитиме титул пожиттєвого почесного патріарха, духовного лідера нової церкви.
Філарет, колишній керівник УАПЦ Макарій і найстаріший за хіротонією архієрей Московського патріархату, який прийшов на Собор, Симеон будуть постійними членами синоду. Інші 4 чи 4 осіб мінятимуться кожні півроку. Постійне членство - це визнання особливої ролі цих церковників. Вони матимуть можливість голосувати у синоді та переконувати інших священиків. Зважаючи на неформальний авторитет патріарха Філарета, він буде ключовою фігурою у прийняті будь-якого рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новообраний голова УПЦ Епіфаній анонсував перші кроки єдиної церкви в Україні

Фігура Епіфанія - які має плюси, перестороги?

- Собор більшістю довірив йому керувати Українською помісною церквою. Це визнання його авторитету. Має хорошу богословську освіту. Навчався в Греції. Добре володіє грецькою мовою та знає грецькі православні традиції. Має персональні плідні контакти з ієрархами грецьких церков.
З 2010-го керує Київською богословською академією. Причетний до формування цілого покоління нових богословів. Близький до патріарха Філарета, був його опорою останні роки. Тож кандидатура Епіфанія зберігає сталі традиції, які започаткував Філарет у Київському патріархаті. Може на високому рівні презентувати Українську церкву серед інших.

Тепер наша Об'єднана церква - єдина канонічна в Україні? Як діятиме Московський патріархат?

- Він буде робити все можливе, аби переконати своїх віруючих не долучатися. Московський патріархат знаходиться на чужій канонічній території. Це смертельний вирок для нього. Він буде боротися за своє виживання і користуватися будь-якими засобами. Обман, залякування віруючих, тиск на духовенство, небажання дивитися правді у вічі буде базовою стратегією. Але більшість церковників і вірян МП все одно побачать, що входження до Української церкви є невідворотним і позитивно його сприйматимуть.

15 грудня у Софії Київській відбувся Об'єднавчий собор, де були присутні представники 3 православних церков України. На соборі обрали предстоятеля Української помісної церкви. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Української православної церкви Київського патріархату та намісник патріарха Філарета Епіфаній. На соборі також прийняли статут Української православної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Українська церква стане однією з найвпливовіших православних церков - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути