субота, 20 березня 2021 22:50

Українка шокувала цінами на медичні послуги в Швейцарії
6

Українка розповіла, що найдорожче лікувати у Швейцарії зуби. Але більшу частину вартості покриває страховка
Фото: dashevska_kateryna
Українка розповіла, що найдорожче лікувати у Швейцарії зуби. Але більшу частину вартості покриває страховка
Українка розповіла, що найдорожче лікувати у Швейцарії зуби. Але більшу частину вартості покриває страховка
Українка розповіла, що найдорожче лікувати у Швейцарії зуби. Але більшу частину вартості покриває страховка
Українка розповіла, що найдорожче лікувати у Швейцарії зуби. Але більшу частину вартості покриває страховка

Українка Катерина Дашевська із родиною переїхала до Швейцарії. Каже, що дуже задоволена системою медицини. Тут страхова медицина, яка покриває 90% вартості лікування.

"Будь-яка людина, яка проживає у Швейцарії, може отримати доступ до системи охорони здоров'я, якщо у неї є принаймні базове медичне страхування. Це покриває близько 80-90% витрат на охорону здоров'я. У свою чергу, додаткове медичне страхування відіграє важливу роль при отриманні дороговартісних стоматологічних послуг чи стаціонарному лікуванні", - каже Катерина.

Наприклад найпростіша, зубна пломба коштує $215 і сягає до $550. А повне лікування зі вставноленням коронки може обійтися у $5 тис. за зуб.

"Шукати, де б зекономити у Швейцарії, не варто. Тут діють єдині стоматологічні тарифи для членів Швейцарського товариства стоматологів. Вони не встановлюють ціни довільно, а на основі каталогу послуг з допустимим відхиленням в певних рамках, що дозволяє враховувати ступінь складності, властивий кожному випадку. Тому у Швейцарії хтось витрачається на придбання додаткового медичного страхування, а хтось їздить лікувати зуби у сусідні країни ЄС чи, у випадку українців, в Україну", - додає українка.

Родина Катерини всі медичні послуги ми отримує у Швейцарії (сімейного лікаря, педіатра, стоматолога та інших спеціалістів вузького профілю) і може сказати про швейцарську медицину тільки хороше: починаючи від технічного оснащення, закінчуючи рівнем професіоналізму персоналу.

"Професію лікаря тут здобути нелегко – великий відсів ще під час навчання: щороку проводиться перевірка на придатність, щоб відібрати студентів з найвищими балами. У Швейцарії пацієнти довіряють лікарям та слідують їхнім приписам. Крім того, в аптеках доступний мінімум ліків без рецепта, а витрати на ліки (поза загальновстановленим списком), придбані для самолікування, не покриваються медичним страхуванням", - додає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки не платитимуть за "понти" - українка про особливості відкриття мережі кав'ярень

За сприятливих умов присутність лікарів у житті мінімальна. При ГРВІ приписують мінімум ліків (зазвичай парацетамол, ібупрофен), а основна настанова зводиться до трьох слів: голод, холод і спокій.

"Антибіотики тут під серйозним контролем і приписом. На клінічні аналізи направляють у виключних ситуаціях, і коли у хворого є багато симптомів, за протоколом ставлять діагноз без аналізів. Тобто це зовсім протилежна історія, ніж в Україні, де без зайвих проблем можна отримати направлення на аналізи чи на власний розсуд звернутись у лабораторію", - додає Катерина.

Каже, що швейцарці ведуть активно займаються спортом. Сім'ї проводять дозвілля, катаючись на велосипедах чи плаваючи на каяках, SUP-бордах. На вулицях в будь-яку пору дня та погоду можна зустріти багато людей на пробіжці.

Українка Юлія, яка мешкає в місті Амстелвейн у Нідерландах розповіла про свій досвід купівлі будинку. Нерухомість вони з чоловіком шукали майже рік. Спершу схилялися до будинку за містом, потім розглядали варіант зміни району, але врешті визгначились і заключили угоду з банком.

Зараз ви читаєте новину «Українка шокувала цінами на медичні послуги в Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути