Ексклюзиви
понеділок, 11 січня 2010 08:55

Україні загрожує міжнародний скандал через чеченського біженця

Україні загрожує міжнародний скандал через чеченського біженця

Україна затримала, і схоже, планує передати Росії чеченського біженця Ахмеда Чатаєва, повідомляє Радіо Свобода. За його інформацією, Чатаєв зараз перебуває у Закарпатському СІЗО.

Як зазначає Радіо Свобода, суд міста Грозного визнав винним Чатаєва у тероризмі та боротьбі з російськими збройними силами. Радіо Свобода також повідомляє, що згідно з оприлюдненою на опозиційному сайті Кавказ-центр інформацією, зізнання з Чатаєва вибили: йому без наркозу відрізали поранену руку, а тоді підключали до рани електричний струм.

За повідомленням правозахисників, після тортур у російській в"язниці, Чатаєву вдалося втекти з країни, після чого Росія оголосила його у міжнародний розшук. До останнього часу "Чатаєв мешкав в Австрії, з офіційним статусом біженця. Коли на новорічні свята він приїхав до України, 3 січня його затримали працівники міліції Ужгорода. А 6-го – місцевий суд вирішив утримувати його у слідчому ізоляторі для подальшої екстрадиції до Росії".

Як повідомляє Радіо Свобода з посиланням на експертів з прав людини, якщо Україна все ж таки погодиться на екстрадицію біженця, це може спричинити міжнародний скандал. Зокрема, за словами голови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, який веде альтернативне розслідування цього випадку, Чатаєв жив у Австрії з дружиною і трьома дітьми, після тих катувань він інвалід другої групи. В Україні його затримали працівники обласного УБОЗу. Для суду запит Росії на екстрадицію виявився важливішим, ніж статус біженця.

"Його не можна екстрадувати. Буде міжнародний скандал, які щодо України вже мали місце", – зазначив Захаров.

Як зазначає Радіо Свобода, адміністрація Закарпатського слідчого ізолятора, керівництво обласної міліції та СБУ відмовляються від коментарів, мотивуючи новорічними святами. А помічник міністра внутрішніх справ України з прав людини у Закарпатті Степан Киях вважає, що чеченського біженця затримали цілком законно.

"Є постанова суду, що його затримано відповідно до закону. Він оголошений у міжнародний розшук. Є рішення суду Чеченської республіки, відповідно до нього наш суд вирішив тримати його в слідчому ізоляторі. Я не бачив усіх документів, і точно не знаю, чи має він статус біженця, чи повертатимуть його до Росії, і коли саме", - зазначив Киях.

Як повідомлялося раніше, у 2006-му році світова спільнота засудила Україну за екстрадицію 10 узбецьких біженців, а у 2008-му – за передачу російським спецслужбам біженця-росіянина.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує міжнародний скандал через чеченського біженця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути