пʼятниця, 27 липня 2007 15:42

У київському СІЗО два місяці безпідставно сидить чеченський дисидент - правозахисники

Українські правоохоронні органи більше двох місяців безпідставно утримують чеченського біженця, не пускаючи до нього адвоката і перекладача, заявив глава правління організації "Міжнародне інформаційно-політичне агентство "Європейська хвиля" Олександр Мартинчук.

На прес-конференції в п"ятницю в Києві він зазначив, що його організація перевірила повідомлення інформагентства "Чечен-прес" і виявила, що в київському СІЗО дійсно утримується чеченський правозахисник і дисидент Лемі Сусаров, який має мандат біженця ООН.

Мартинчук повідомив, що Сусаров був другом іншого чеченського біженця Руслана Елієва, якого минулого року викрали з території Азербайджану, а потім його розчленоване тіло із слідами тортур було скинуте з вертольота біля чеченського села Самашки.

За словами Мартинчука, після цього випадку Сусаров вирішив змінити місце проживання і офіційно в"їхав до України.

Як вдалося встановити представникам "Європейської хвилі" в кінці травня 2007 року Сусаров був затриманий в Києві без пред"явлення яких-небудь звинувачень. Через два дні термін його затримання продовжили на 40 днів, пояснивши це тим, що він розшукується російськими правоохоронними органами у зв"язку із звинуваченням в порушенні другого пункту 162 статті Кримінального кодексу РФ (розбій) на території Інгушетії.

20 червня - за 10 днів до закінчення 40-денного терміну - не дивлячись на те, що Сусаров володіє статусом біженця і правоохоронними органами РФ не був поданий запит про його видачу, Солом"янський районний суд Києва ухвалив рішення про винесення запобіжного заходу у вигляді арешту, і він знаходиться в Київському СІЗО до цих пір, відзначив Мартинчук.

За його словами, за весь час перебування в СІЗО Сусарову не був наданий перекладач, хоча він не володіє українською мовою, а також до нього не був допущений адвокат, найнятий його матір"ю, що є грубим порушення прав людини.

Мартинчук повідомив, що "Європейська хвиля" звернулася до президента України Віктора Ющенка з проханням "щоб Україна не брала участі в геноциді чеченського народу", а також до генерального прокурора Олександра Медведька з вимогою припинити порушення прав громадянина, який має офіційний статус біженця ООН і звільнити його з-під варти.

Крім того, за словами, Мартинчука, його організація звернулася до верховного комісара ООН у справах біженців Антоніо Гутерреса і його представника в Україні з вимогою не допустити повторення тієї ситуації, яка трапилася з Елієвим, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «У київському СІЗО два місяці безпідставно сидить чеченський дисидент - правозахисники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути