вівторок, 05 липня 2011 16:23

Українцям бракує культури професійних стосунків

Українцям бракує культури професійних стосунків

За даними експертів Світового Банку, кількість неформально зайнятих українців склала майже 23% від всього працюючого населення. Через "чорні" доходи держава недоотримує майже 100 млрд. грн., говорять у Федерації роботодавців. Поки компанії мінімізують податки, працівники не здійснюють у повній мірі відрахування до пенсійного, інших страхових фондів. Відповідно, чекати соціального захисту, а в майбутньому – достойної старості з гідною пенсією не доводиться. Вже сьогодні близько 4 млн. українців отримують близько 900 грн. пенсії – кількість легально працюючих зрівнюється з кількістю тих, хто виходить на заслужений відпочинок. Неформальна зайнятість погіршує соціальну захищеність працівників: позбавляє їх прав на пільги, відпустки, лікарняні і т.д.

У Державній службі зайнятості говорять, що прищеплювати культуру професійних стосунків потрібно ще з юного покоління – потенційних працівників та роботодавців. Інформацію про плюси легальної праці та недоліки неформального працевлаштування тут розмістили у профорієнтаційних щоденниках, які безкоштовно розповсюдили серед учнів 7-10 класів.

"В профщоденнику, зокрема, викладені основи законодавства про зайнятість, де пояснюється, яка робота являється легальною, яка нелегальною. Сюди внесені основи поняття про соціальний діалог. Все викладено в доступній формі у вигляді соціальної мережі "Профі" - це зручно, тому що, практично, вся молодь зараз працює в Інтернеті", - говорить директор державної служби зайнятості Володимир Галицький.

До всього, у школах служба зайнятості встановлює профорієнтаційні термінали "Живи і працюй в Україні!", де інформація про трудове законодавство, місцевий ринок праці постійно оновлюється.

Зараз ви читаєте новину «Українцям бракує культури професійних стосунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути