пʼятниця, 10 квітня 2020 07:29

Українців перевіряють на коронавірус удома: як це працює

Українців перевіряють на коронавірус удома: як це працює
В Україні діє 567 мобільних бригад, які виїздять до людей з підозрою на інфікування новим типом коронавірусу Covid-19. Фото: omr.gov.ua

В Україні діє 567 мобільних бригад, які виїздять до людей з підозрою на інфікування новим типом коронавірусу Covid-19.

Спецбригади в Україні створили, щоб люди з симптомами коронавірусу, не їхали до медзакладів. Але направити їх до заражених пацієнтів можуть лише сімейні лікарі. У Києві за день одна бригада здійснює щонайменше 4 виїзди на перевірку пацієнтів, повідомляє ТСН.

"Ми працюємо з підозрілими та ймовірними випадками. Підозрілий випадок вважається тоді, коли людина має ознаки респіраторної інфекції, кашель, утруднене дихання, і прибули з місць, де зафіксовані випадки коронавірусної хвороби", - пояснює Олександр Подолянко, сімейний лікар.

Також до громадян направлять мобільні бригади, якщо був контакт зі вже зараженою людиною. Припустімо, перебували з нею в одному будинку, або тиснули руку впродовж останніх 14 днів, або на вас кашляв заражений, або ж ви стояли біля нього на відстані до одного метру 15 хвилин без надійної маски та рукавичок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко розповів, що врятує українців від Covid-19

Медсестра на виїзд до заражених пацієнтів одягає костюм хімзахисту, бахіли, респіратор. Вона має з собою дві пари рукавичок, а також сумку-холодильник та спеціальну валізу, у якій перевозить біологічний матеріал для майбутніх аналізів на коронавірус.

Безпосередньо, на проведення ПЛР-тесту медсестра витрачає до 10 хвилин. Після цього до авто одразу не сідає: водій її обробляє дезрозчином. Також, щоб менше контактувати з водієм, вона їде на місці пацієнта.

Госпіталізація відбувається лікарями екстреної меддопомоги. Однак, на неї останнім часом є чимало нарікань, нібито мобільні бригади та "швидкі" не приїздять. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняє, що такі факти поодинокі. Він закликав людей повідомляти про такі випадки на гарячу лінію, яка працює у МОЗ.

В Україні планують запустити роботу мобільних пунктів для тестування на Covid-19. Туди можна приїхати на автомобілі, здати тести і протягом 30 хвилин отримати результат. Такі пункти почнуть створювати в другу чергу тестування, "коли першу завантажать на 30 тисяч досліджень".

Зараз ви читаєте новину «Українців перевіряють на коронавірус удома: як це працює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути