Ексклюзиви
середа, 02 грудня 2009 13:46

Українців очікують проблеми з валютними кредитками за кордоном

Українців очікують проблеми з валютними кредитками за кордоном

Українських власників валютних кредитних карт можуть чекати проблеми за кордоном.

У будь-який момент розрахунки за допомогою цих карт можуть бути зупинені.

Найближчим часом можуть бути заблоковані валютні і мультивалютні кредитні карти. Їхнім власникам, які опиняться у цей момент за кордоном, це загрожує проблемами. Розрахуватися за допомогою таких кредитних карт в готелі, ресторані або в магазині буде неможливо.

Фахівці українських банків зараз вирішують, припиняти видачу кредитів в доларах і євро за картками або ж почекати з цим. З одного боку, закон, що забороняє валютне кредитування фізосіб, вже набув чинності, і надавати такі позики по картах - означає порушувати закон. З іншого боку, якщо клієнт банку не зможе скористатися своєю кредитною картою, яку він отримав ще до заборони на валютне кредитування, це викличе у нього справедливе обурення і претензії до банку. Тим більше якщо це відбудеться за кордоном.

У зв"язку з цим деякі банки через свою лобістську організацію - Асоціацію українських банків (АУБ) - вже попередили Нацбанк про таку проблему. АУБ, у свою чергу, звернулася з проханням до банків до завтрашнього дня (3 грудня) повідомити про інші проблеми, які виникли у зв"язку з набуттям чинності закону про заборону валютного кредитування. Потім ці дані будуть передані Національному банку, щоб той видав відповідні роз"яснення. Керівництво НБУ наполягає: валютне кредитування фізосіб в країні практично повністю заборонено. І банки, які не припинять дію валютних кредитних карт, підпадуть під санкції регулятора.

Поки роз"яснення Нацбанку не прийшло, комерційні банки на свій страх і ризик не припиняють кредитування за мультивалютними і валютними картами. У "ПриватБанку", який є беззаперечним лідером з випуску платіжних карт в країні, говорять, що поки не припиняють обслуговування кредитів за мультивалютними кредитними картами, виданими раніше, чекаючи роз"яснення регулятора.

"З юридичної точки зору закон (в даному випадку закон про заборону валютного кредитування фізосіб) зворотної сили не має, тому ми чекаємо роз"яснень НБУ, юристів і поки не блокували обслуговування раніше виданих валютних кредитних карт", - зазначають в "ПриватБанку".

Такої ж думки дотримуються і в Асоціації українських банків. "У своєму запиті до НБУ ми звертаємо увагу, що закон зворотної сили не має: всі валютні і мультивалютні кредитні карти, які були отримані до 24 листопада, не можуть підпадати під обмеження, встановлені законом про заборону валютного кредитування фізосіб", - говорить директор департаменту з питань нагляду і регулювання банківської діяльності АУБ Ірина Самойлова.

Але, як стало відомо, в НБУ дотримуються іншої точки зору, яка йде врозріз з позицією банківської асоціації. Що, відповідно, загрожує банкам, що продовжують видавати валютні кредити по картах, неприємностями. "Потрібно дивитися не на форму, а на суть: видана позика за картою чи ні - це все одно кредит, - зазначає директор департаменту платіжних систем Нацбанку Віктор Кравець. - Банкам варто пам"ятати: незалежно від того, коли карта була видана, валютне кредитування в країні заборонене".

За його словами, банки, що не припинили дію мультивалютних або валютних кредитних карт, підпадуть під санкції регулятора. "Якщо вони хочуть "гратися" з нами, нехай "граються", - зазначає Кравець. В той же час він пообіцяв дати необхідне банкам роз"яснення, якщо це так необхідно.

Поки зрозуміло лише одне: банки припинили емітувати мультивалютні і валютні карти і пропонують конвертувати валютні карткові кредити в гривневі. "Існуючі ліміти в цілому, можливо, будуть змінені в частині валюти кредиту на аналогічну гривневу складову", - підтверджує директор департаменту організації продажів продуктів роздрібного бізнесу банку "Фінанси і Кредит" Ігор Шевченко. За словами президента Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем EMA Олександра Карпова, очевидно, банки вчинять так: закриють карткові кредитні рахунки у валюті і відкриють нові гривневі рахунки з урахуванням поточного курсу валют.

Видача валютних кредитів фізичним особам заборонена в Україні до 2011 року. Мова йде про будь-які види позик за винятком кредитів на навчання і лікування. Також отримати кредит можуть особи, що мають підтверджені доходи у валюті. Такі обмеження закріплені законом "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи", яка набула чинності 24 листопада.

Як відомо, для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування. Цю перспективу на закритій нараді банкіри обговорили з НБУ. Регулятор вже заявив про готовність кредитувати банки в гривнях під заставу валютних депозитів, що є у них.

Банкіри не проти повного переходу на гривневе кредитування, проте побоюються, що ініціатива Нацбанку призведе до зниження ставок за валютними депозитами, їх тимчасового відтоку, а гривня, отримана за операціями своп, підсилить девальвацію національної валюти.

За матеріалом Дело

Зараз ви читаєте новину «Українців очікують проблеми з валютними кредитками за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути