В Україні на свята люди викидають на смітник продуктів від 470 мільйонів до мільярда гривень.
Багато зайвого люди купують на Новий рік та Різдво. На 30% більше, ніж потрібно для нормального споживання, повідомляють у Центрі управління відходами.
Більшість їжі все ще придатна до споживання.
Адже саме під час свят у людей є спокуса набрати багато смачних продуктів, які потім виявляються зайвими.
У Центрі підготували кілька порад, щоб не купити зайвого:
фахівці рекомендують ходити в магазин із заздалегідь складеним списком продуктів;
варто продумати наперед святкові страви;
продукти, що залишилися, треба розфасувати контейнерами;
їжу можна перетворити на інші страви з додатковою термічною обробкою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці назвали головні проблеми країни
Страви до Святвечора обов'язково повинні бути пісними - пироги, квасоля або горох, риба, вареники, голубці, квашенина, гриби. Також варили борщ на буряковому квасі. Для цього за тиждень-два до Різдва буряк нарізали дрібними шматками, заливали водою, додавали окраєць житнього хліба та часник. Ставили у тепле місце. На тому настої варили борщ без картоплі. Мав специфічну кислинку. На Галичині обов'язково до борщу готували вушка із грибами. Кожен продукт мав своє значення. Наприклад, пшениця – нерозривність роду, мак – достаток, мед – солодке життя, горіхи – здоров'я та міцність. Головний напій - компот - символ плідного року. Ці пояснення є відносними. Кожен може вкладати своє значення. Головне, щоби йшов від серця.
Коментарі