субота, 18 січня 2014 15:45

Українці можуть залишитись без інтернету

Українці можуть залишитись без інтернету
Фото: assalam.ru

У законі "Про судоустрій та статус суддів", які підписав Янукович після скандального голосування у Раді 16 січня, містяться певні загрози для інтернетників. Провайдери взагалі можуть опинитися поза законом, а українці — без інтернету. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Провайдери вже звернулися з відкритим листом до президента. Організація Інтернет-асоціація України, що об'єднує понад 150 провайдерів та телекомунікаційних компаній, уже в законопроекті побачила чимало дискусійних норм. Перша - впровадження ліцензування доступу до мережі як із комп'ютера, так і з телефону. Відтепер кожен оператор має її отримувати. От тільки як це зробити - ні закон, ані жоден інший документ не пояснює, жаліються провайдери. Адже не має ні органа, який ліцензію має видавати, ні умов ліцензування.

"Це призведе до того, що певний проміжок часу всі ці провайдери будуть поза законом. І не через те, що не мають документів, а тому що навіть не мають змоги їх подати", - нарікає юрист Інна Рудик.

"Вводиться додаткова регуляція на і так зарегульованому телекомунікаційному ринку. Тобто, мобільні оператори мусять отримувати додаткову ліцензію", - зауважив директор з корпоративних зв'язків мобільного оператора Михайло Шуранов.

При цьому в законі йдеться, що кожен користувач мобільного інтернету має отримувати послуги за допомогою телеком-карток, хоча що це таке - не визначає. Тому не відкидають, що дію цих загадкових пристроїв можуть поширити і на інші галузі - наприклад, на телебачення.

Та найбільша проблема, нарікають інтернетники, у нормі про відімкнення доступу до тих чи інших сайтів. Операторів інтернету змушуватимуть це робити, якщо на електронних сторінках побачить загрози експертна рада - орган, визначення і складу якого теж не існує. Як і процедури підбору експертів. Політологи певні: щоб експертна рада взагалі запрацювала, треба ухвалити не один підзаконний документ.

Тим не менш автори закону всім задоволені. Хоча й припускають: певні з норм можуть прибрати, уточнити новими законами, якщо на практиці вони виявляться надто суворими.

Інтернетники припускають, що така перевірка може обернутися крахом для галузі. Адже частина інтернет-ЗМІ найближчим часом може перереєструватися за кордоном, де закони лояльніші. А Україна щорічно втрачатиме близько 5 млрд грн через відсутність інвестицій у галузь та скорочення реклами.

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть залишитись без інтернету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

89

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути