понеділок, 28 січня 2008 18:42

Українці більш прагнуть до союзу з Росією, ніж росіяни з Україною

Про це заявив експерт київського Інституту вивчення Росії (ІЇР) Олексій Боровський в понеділок, коментуючи дані соціологічного дослідження "Українці і росіяни: погляд один на одного".

Опитування було проведене в Росії - з 19 листопада по 3 грудня 2007 року (було опитано 2100 респондентів), в Україні - з 16 по 30 листопада 2007 року (1313 респондентів). Вибірки є репрезентативними для всього дорослого населення двох країн.

Згідно з опитуванням, найбільш перспективним шляхом розвитку для своєї країни 33,1% росіян вважають зміцнення незалежності з упором на власні ресурси, 16,9% віддають перевагу розширенню зв"язків з колишніми республіками СРСР. Прихильників зміцнення східнослов"янського блоку (Україна, Росія, Білорусь) і розвитку відносин переважно з Євросоюзом порівну - по 9,7%. Ще 6,2% вважають, що Росії необхідно розширювати зв"язки з розвиненими країнами Заходу, 4,3% - що різні регіони повинні вибирати свій шлях.

Серед українців більше всього респондентів (23,1%) вважають переважними шляхом розвитку для своєї країни зміцнення східнослов"янського блоку (Україна, Росія, Білорусь), прихильників розвитку з упором на власні ресурси і зміцненням незалежності - 14,8%, розвитку відносин переважно з Євросоюзом - 14,7%, розширення зв"язків з колишніми республіками СРСР - 14,5%, розвитку відносин переважно з Росією - 13,4%, з розвиненими країнами Заходу - 5,7%, що різні регіони повинні вибирати свій шлях - 2,2%.

Згідно з опитуванням, більше половини респондентів-росіян (51,7%) вважає, що Україна не може існувати без Росії, серед українців тієї ж думки дотримуються 45,9%.

В той же час 77,7% росіян вважають, що Росія зможе проіснувати без України, такої ж думки дотримуються 56,5% українців, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Українці більш прагнуть до союзу з Росією, ніж росіяни з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути