середа, 09 вересня 2009 10:19

Україна зайняла 82-е місце в рейтингу конкурентоспроможності

Україна зайняла 82-е місце в рейтингу конкурентоспроможності
У світовому рейтингу конкурентоспроможності Україна зайняла 82-е місце, за рік опустившись на 10 позицій. Це означає, що світова криза сильніше ударила по Україні, ніж по інших країнах Східної Європи. Проте погіршення рейтингу не змусить інвесторів відмовитися від роботи в Україні, вважають експерти.

Всесвітній економічний форум (WEF) почав розраховувати глобальний рейтинг конкурентоспроможності країн в 1979 році. Україна була включена в нього в 1997 році. З країн СНД в рейтингу відсутня Білорусь, а цього року також Молдова.

Вчора Усесвітній економічний форум опублікував "Глобальний огляд конкурентоспроможності за 2009-2010 роки". У рейтингу, що охоплює 133 країни, Україна зайняла 82-е місце, опустившись за рік на 10 позицій. Найбільш конкурентоздатною була визнана Швейцарія, що потіснила на друге місце США. До топ-5 увійшли Сінгапур, Швеція і Данія. Кращу позицію з колишніх республік СРСР зберегла Естонія (25-е місце), яка втратила 3 позиції. Лідером зростання в СНД став Азербайджан (51), що піднявся на 18 позицій і випередив Литву (53), Латвію (68) і Росію (63). Росія виявилася єдиною з країн БРІК, що погіршила рейтинг (-12 позицій). Лише на 1 позицію опустився Казахстан (67). Найгіршими по конкурентоспроможності виявились Бурунді, Зімбабве та Чад.

На 82-м місці Україна розмістилась по сусідству з африканськими країнами Гамбією (81) і Алжиром (83), а серед країн СНД випереджає Грузію (90), Вірменію (97), Таджикистан (122) та Киргизію (123). Падіння індексу більшості країн СНД пов"язане з їхньою залежністю від експорту до Росії. "Рейтинги багатьох країн впали через кризу, і в цій ситуації істотне падіння рейтингу України пояснюється набагато більшим щодо інших країн впливом світової кризи унаслідок експортно орієнтованої структури її економіки", - відзначив менеджер фонду "Ефективне управління" Володимир Коновальчук.

У звіті йдеться, що значне погіршення індексу конкурентоспроможності України викликане тим, що країна зіткнулася з серйозними проблемами, пов"язаними з різким падінням попиту на експортну продукцію, девальвацією гривні і руйнуванням фінансової системи. У WEF відзначають, що економіку України необхідно реформувати в таких напрямах, як інституційне середовище (країна займає 120-е місце), зміцнення фінансових ринків (106) і підвищення ефективності товарних ринків (109).

"Новий рейтинг країни відображає оцінки інвесторів, що вже склалися, щодо перспектив інвестування в Україну", - упевнений пан Коновальчук. У I півріччі чистий притік прямих іноземних інвестицій до України знизився більш ніж втричі.

Експерти вважають, що погіршення рейтингу України не означає автоматичного скорочення притоку інвестицій. "Рейтинги WEF використовується інвесторами для зіставлення ризиків від інвестування з очікуваними доходами. Зниження рейтингу України не так помітно у зв"язку з тим, що це загальна тенденція для всього регіону Східної Європи і країн СНД", - додала аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан. На її думку, погіршення рейтингу не вплине на вже існуючі інвестиційні програми. За оцінкою директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, привабливішими з боку інвесторів в середньостроковій перспективі будуть країни, що зуміли швидше пристосуватися до умов кризи, зокрема Азербайджан або Казахстан, пише Комерсант-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Україна зайняла 82-е місце в рейтингу конкурентоспроможності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути