четвер, 12 листопада 2009 09:59

Україна втратила сім пунктів у світовому рейтингу експортерів зброї

Україна втратила сім пунктів у світовому рейтингу експортерів зброї
Україна за підсумками 2008 р. зайняла 14-е місце в світовому рейтингу експортерів озброєння. Відповідні дані опублікував Стокгольмський міжнародний інститут дослідження миру. За даними інституту, минулого року Україна продала зброї на 233 млн дол.

Stockholm International Peace Research Institute був створений в 1966 р. на честь 150-річчя непорушного миру в Швеції. Одним з основних видів діяльності SIPRI є контроль над процесами озброєння і роззброєння в світі.

Україна за підсумками 2008 р. продемонструвала істотне падіння в рейтингу SIPRI. Зокрема, за даними Стокгольмського інституту, в 2001-2005 рр. наша країна займала шосте місце, а в 2004-2008 рр. - дев"яте. Крім того, в 2007 р., за даними SIPRI, Україна зайняла сьоме місце в рейтингу з об"ємом продажів в 774 млн дол.

Таке істотне зниження рейтингу заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Валентин Зубов (БЮТ) пояснив розвалом військово-промислового комплексу і конструкторських бюро, що займалися розробкою сучасних зразків військової техніки.

"Ми продавали не те, що проводили самостійно, а те, що дісталося нам в спадок від СРСР і матеріальної бази військ Варшавського договору. Тому результат цілком закономірний. Скоро автомати Калашникова ми купуватимемо в Польщі або Китаї", - заявив Зубов.

Лідерами рейтингу SIPRI за підсумками 2008 р. стали США з об"ємом експорту в 6,1 млрд дол., на другому місці - Російська Федерація (майже 6 млрд дол.), третя, - Німеччина (2,8 млрд дол.), за нею слідує Франція - близько 1,6 млрд дол. Таким же чином четвірка лідерів виглядала і в 2007 р., пише "Комерсант-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила сім пунктів у світовому рейтингу експортерів зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути