пʼятниця, 08 серпня 2008 15:29

Україна стала абсолютним лідером з підліткового алкоголізму

Україна стала абсолютним лідером з підліткового алкоголізму

Підліткове пияцтво стало національною проблемою для України: за споживанням пива і слабкоалкогольних коктейлів вітчизняні тінейджери перевершили своїх європейських і російських однолітків.

Дані Всесвітньої організації охорона здоров"я, опубліковані цього року, шокували навіть фахівців - Україна стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків 11-15 років, які регулярно вживають алкоголь.

В цілому близько 40% співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають "градусні" напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед найбільш юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі. Причому міцні напої вже наздоганяють пиво за популярністю, затверджують в українському Інституті соціальних досліджень імені Яременко.

Мало того, за спостереженнями київського психолога Юрія Калашникова, в кількості випитого дівчата вже не відстають від хлопців і в старших класах навіть умудряються перехопити пальму першості.

"Половина 15-річних школярок вважають нормальним вживання ром-коли або джин-тоніка щотижня", - констатує соціолог Наталія Льовчук. У залежність від коктейлів найчастіше потрапляють саме дівчата.

Наркологи і психологи б"ють тривогу - проблема стає загальнонаціональною.

Повсюдний продаж спиртного неповнолітнім в торгових точках, не дивлячись на заборону, і поблажливе відношення суспільства до слабкого алкоголю тільки укріплюють його позиції в українській молодіжній субкультурі, вважають експерти.

Коктейль або пиво - майже обов"язкова складова спілкування, і навіть просто угамувати спрагу краще чимось, що вставляє, - вважають сучасні підлітки.

При цьому у малолітніх любителів пива і алкопопсів вже до 20 років є всі шанси поповнити ряди алкозалежних, стверджує головний нарколог Київської області Геннадій Зільберблат. У групі ризику, за його словами, вже близько п"яти тисяч українських підлітків. І це тільки ті, хто потрапив у поле зору наркокабінетів, а реальна цифра вдесятеро більша, - упевнений доктор, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Україна стала абсолютним лідером з підліткового алкоголізму ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути