пʼятниця, 18 жовтня 2019 20:23

Україна прорвала блокаду Московського патріархату - експерт

Україна прорвала блокаду Московського патріархату - експерт
Олександр Саган: після визнання з боку Елладської церкви, процес становлення ПЦУ у світі православ'я пожвавиться. Фото: Укрінформ

Російська церква прикладала усі зусилля, щоб у світі не визнали ПЦУ, але не досягла своєї мети, говорить у коментарі для Gazeta.ua релігієзнавець Олександр Саган, 52 роки.

"Більше п'ятдесяти єпископів грецької церкви заявили, що на них тиснула Москва, намагалась впливати на їх рішення. РПЦ не зупинитися і не погребує будь-якими засобами.
Але їх старання не увінчались успіхом. Тож тепер, після визнання з боку Елладської церкви, процес становлення ПЦУ у світі православ'я пожвавиться. Є усі причини сподіватись, що найближчим часом нас почнуть визнавати інші", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московська церква вигадала, як помститься Греції за визнання ПЦУ

За словами експерта, процес переходу громад до Помісної церкви України зараз трохи уповільнився.

"Московський патріархат створив мобільні групи юристів, які чинять тиск на суддів та оскаржують перехід громад. Неправильно трактують законодавство, шантажують свідків.
Також представники Російської православної церкви тиснуть на священників і ті просто бояться переходити під юрисдикцію ПЦУ. Проте не треба думати, що це повністю зупинить перехід. За вересень чотири громади приєднались до Помісної церкви України", - додає релігієзнавець.

Елладська церква Греції визнала автокефалію Православної церкви України. Таке рішення вони ухвалили на Архієрейському соборі в Афінах 12 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Україна прорвала блокаду Московського патріархату - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути