Ексклюзиви
середа, 03 листопада 2010 16:45

Україна прискорила вивіз небезпечних відходів за кордон

Україна прискорила вивіз небезпечних відходів за кордон
Уряд України прискорив процес вивезення шкідливих відходів за кордон для знищення їх на європейських заводах.

Про це на прес-конференції заявив заступник директора Департаменту екологічної безпеки Мінприроди Олександр Посмітний.

"За 2007-2009 роки з України було вивезено 1899 тонн непридатних пестицидів. Протягом 2010 року було вивезено близько 1700 тонн. Планується вивіз ще близько 200 тонн", - сказав Посмітний.

Директор державного Національного центру поводження з небезпечними відходами Андрій Любімов уточнив, що цього року буде вивезено 175 тонн непридатних пестицидів з Івано-Франківської області, 100 тонн - з Тернопільської області, 177 тонн - з Хмельницької області, 800 тонн - з АРК, 15 тонн з Чернівецької області, 160 тонн - з Волині, 900 тонн - з Донецької, 177 тонн - з Луганської, 177 тонн - з Кіровоградською, 50 тонн - з Київської, 200 тонн - з Дніпропетровської області. На сьогодні з території України вже вивезено 110 тонн пестицидів з Київської області, 321 тонна - з Запорізькою, 77 тонн - з Херсона, 59 тонн - з Вінницької області. Крім того, буде вивезено 310 тонн преміксів.

"Цього року ми вперше серйозно підійшли до вирішення питання калуської екологічної катастрофи. З 76 року там був похований гексахлорбензол - одна з найбільш токсичних речовин, яка зберігається в Україні. Бочки, в яких він був упакований, вже давно згнили. Із землі його викопували екскаватором. На сьогодні з полігону токсичних відходів у Калуші вилучається 8,5 тис. тонн гексахлорбензолу. За останній місяць з цього полігону вилучили 6 тис. тонн. Зараз речовина упаковано належним чином і не отруює навколишнє середовище. Вона повністю підготовлена до відправки за кордон" , - повідомив Любімов.

Він пояснив, що пестициди є безгоспними - це "спадок", яке залишилося України після розпаду Радянського Союзу. Більшість з шкідливих речовин - сільськогосподарська хімія. Відходи стали власністю держави, яка змушена виділяти гроші на вивіз і знищення їх за кордоном.

"На реалізацію програми в цьому році виділено 32 млн гривень. З минулого року перейшло ще 16 млн гривень, які не використали. Обласні фонди виділили близько 20 млн зі своїх природоохоронних фондів. Знищення 1 тонни непридатних пестицидів коштує більше 20 тисяч гривень. Ми підписали контракти із заводами по знищенню шкідливих речовин і вивозимо сміття в Польщу, Англію, Німеччину, Швецію", - сказав директор центру.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна прискорила вивіз небезпечних відходів за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути