пʼятниця, 26 грудня 2008 09:03

Україна потрапила у десятку найбільших експортерів "живого товару"

Департамент боротьби з наркотиками і злочинністю ООН підготував звіт про торгівлю людьми. Відповідно до нього, Україна входить до групи десяти країн, жителі яких найчастіше стають жертвами незаконного бізнесу. За цим показником нашу країну прирівняли до Молдови, Таїланду і Нігерії, пише газета "Дело".

За даними Міжнародної організації міграції (МОМ), починаючи з 1991 року близько 100 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми. Більша частина з них піддалася трудовій експлуатації. У першій трійці країн, куди найчастіше везуть наших людей, - Росія, Туреччина і Польща.

На думку представників МОМ, причиною такого стану справ є економічні проблеми, високий рівень безробіття серед молодих жінок. Цією комбінацією чинників користуються організовані злочинні групи національного і міжнародного рівнів.

Радник міністра внутрішніх справ Катерина Левченко заявляє: в Україні не стільки проблема високого рівня безробіття, як низької заробітної плати. Тому багато українців відправляються за кордон на заробітки. "Майже у всіх країнах працевлаштування не є законним, унаслідок чого з"являється підґрунтя для торгівлі людьми", - пояснює вона.

У той же час існує категорія громадян, які добровільно погоджуються на кабалу. "Люди, маючи фінансові проблеми, розуміючи, що вони на межі виживання, навмисно або через незнання погоджуються на спокусливі пропозиції і стають об"єктом купівлі-продажу", - зазначає голова правління Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров.

Експерт стверджує: цього року правоохоронці почали краще боротися з торгівлею людьми. "Безумовно, ситуація з протидією цьому злочинному бізнесу у нас на не достатньо високому рівні, проте прогрес є. У порівнянні з минулим роком кількість вивезених за кордон людей зменшилася на 10-15%", - зазначив Багіров.

За даними Департаменту МВС по боротьбі із злочинністю, пов"язаною з торгівлею людьми, за дев"ять місяців 2008 року розкрито 304 злочини. У нинішньому році вже повернено до України 320 потерпілих, з яких 85, - чоловіки, 235 - жінки. Крім того, була припинена діяльність 17 організованих груп.

Але в майбутньому міліціонери прогнозують погіршення ситуації через фінансово-економічну кризу. Через неї також може бути скорочене фінансування підрозділів МВС, які займаються цією проблематикою.

Зараз ви читаєте новину «Україна потрапила у десятку найбільших експортерів "живого товару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути