понеділок, 04 травня 2020 12:23

Україна отримає залізобетонний аргумент для продовження антиросійських санкцій

Україна отримає залізобетонний аргумент для продовження антиросійських санкцій
Літак збили над непідконтрольним Україні Донбасом у 2014 році. Усі 298 пасажирів загинули. Фото: Reuters

Основна позиція звинувачення нідерландських прокурорів полягає у тому, що літак принципово збила російська армія.

Про це Gazeta.ua каже політолог Костянтин Батозський.

"Вона діяла за прямої згоди керівництва країни, у тому числі верховного головнокомандуючого Путіна. Особиста відповідальність тих або інших людей навряд може бути повністю доведена у ході слідства. Але усі вони матимуть статус підозрюваних чи свідків. Їх викликатимуть на допити. Жоден із фігурантів на них, звісно, не поїде і не дасть ніяких свідчень.
Проте імена прямих учасників цієї трагедії названі. У майбутньому, коли режим Путіна паде, цих людей можна буде притягти до відповідальності. Бурлака - це точно не останній російський високопосадовий офіцер, який спливе у ході слідства. Почуємо ще багато імен. Але головне - на лаві підсудних мають опинитись міністр оборони РФ Шойгу та сам Путін. Саме вони є головними керівниками та ідеологами цього злочину", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі прокоментували причетність працівника ФСБ до збиття Boeing над Донбасом

За його словами, західне правосуддя ніколи не може надати 100% гарантії, що людина винна.

"Провина доводиться з тою або іншою вірогідністю. Росія буде використовувати це. Казатиме, що немає повного доведення вини, тому суд нелегітимний.
Основні підсудні - Гіркін, Пулатов, Дубінський та Харченко - будуть визнані винними. Але нікого з них не можна буде реально покарати, поки вони не опиняться за межами Росії.
У світовій історії є схожий прецедент Лівії. Країну так само звинуватили у терористичному акті. Це автоматично спровокувало санкції проти цієї держави та міжнародну ізоляцію. Її фактично визнали спонсором тероризму. З Росією це буде важче зробити. Але обвинувачувальний вирок стане ще одним залізобетонним аргументом для продовження та посилення санкційного тиску на РФ. У Кремлі це розуміють, тому зараз усіма силами намагаються лобіювати зняття санкції", - додає експерт.

Одним із ключових фігурантів справи про збиття малайзійського Боїнга виявився заступник керівника Прикордонної служби ФСБ, генерал-полковник Андрій Бурлака. Заявляють журналісти-розслідувачі групи "Беллінгкет".

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає залізобетонний аргумент для продовження антиросійських санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути