вівторок, 28 квітня 2020 16:59

У справі МН17 фігурує заступник голови Прикордонслужби РФ – розслідування

У справі МН17 фігурує заступник голови Прикордонслужби РФ – розслідування
Розсекретили ім'я одного з ключових фігурантів справи про збиття "Боїнгу" над Донбасом. Фото: reuters.com

Назвали ім'я одного з ключових фігурантів справи про збиття над Донбасом пасажирського літака компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17.

Про це пише ТСН.ua з посиланням на розслідувачів The Insider і Bellingcat, а також на російську службу ВВС.

Раніше ця людина була відома лише як високопоставлений співробітник ФСБ "Володимир Іванович". Його справжнє ім'я – Андрій Бурлака, генерал-полковник, заступник керівника Прикордонної служби ФСБ РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ: Росія закрила свій повітряний простір за добу до трагедії літака MH17

Розслідувачі стверджують, що саме він авторизував поставки бойовикам важкої військової техніки через російсько-український кордон. Зокрема й ЗРК "Бук".

Бурлака – начальник оперативного штабу Прикордонної служби ФСБ, перший заступник начальника Прикордонної служби ФСБ. Є першим заступником керівника ФСБ Олександра Бортникова.

Бурлака найбільш високопоставлений із російських держслужбовців, офіційно визнаних фігурантами у справі MH17.

У телефонних перехопленнях, опублікованих Спільною слідчою групою (JIT), "Володимир Іванович" згадується часто. З контексту телефонних розмов зрозуміло, що він відігравав ключову роль куратора військових дій на Донбасі, зокрема, погоджував пересування озброєнь через російсько-український кордон.

В одній із розмов 16 липня 2014 року, напередодні катастрофи Boeing 777, тоді так званий прем'єр-міністр терористичної ДНР Олександр Бородай запитує "Володимира Івановича", чи можуть вертольоти сепаратистів працювати в районі Маринівки. "Володимир Іванович", перш ніж відповісти, просить "увімкнути ключик" – тобто шифрування зв'язку – після чого в запису чутно лише шум.

Зранку того ж дня Бородай разом із ще одним фігурантом справи Ігорем Гіркіним знімалися в сюжеті російського пропагандистського телеканалу Lifenews за 6 км від Маринівки та лише за 3 км від місця, де наступного дня був збитий малайзійський літак.

Про причетність Бурлаки до війни в Україні свідчать його постійні перельоти 2014-го та 2015 років до Ростова, Криму та Краснодара - за інформацією розслідувачів, це були 3 центри управління "українською операцією".

17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на Донбасі – в районі села Грабово неподалік Тореза на Донеччині – був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетному комплексі "Бук". Його доставили з Росії та запустили з території, контрольованої тоді сепаратистами під керівництвом російських кураторів. Фрагменти ракети серії "Бук" виявили під час розтину тіл членів екіпажу, а також у кабіні літака.

Зараз ви читаєте новину «У справі МН17 фігурує заступник голови Прикордонслужби РФ – розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути