пʼятниця, 17 квітня 2020 15:07

Україна може залишитися без благодатного вогню на Великдень

Україна може залишитися без благодатного вогню на Великдень
Епіфаній також планує поспілкуватися із владою про те, що якщо привозити благодатний вогонь, то для всіх церков, або взагалі не привозити його. Фото: ПЦУ

Цьогоріч церква може не отримати благодатний вогонь із Єрусалима.

Через карантин, благодатний вогонь мають доставляти до вірян різних православних країн за спеціальною процедурою, про це розповів Предстоятель Православної церкви України Епіфаній в інтерв'ю "Радіо Свобода", Israel Today.

"Вже склалася така благочестива традиція, що кожного року привозять благодатний вогонь з храму Воскресіння Христового, із Кувуклії, гробу Господнього, який сходить завжди під час богослужіння у велику суботу. Цього року невідомо, чи ми матимемо благодатний вогонь. Були певні пропозиції, але ми не наполягаємо на цьому", - сказав Епіфаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній зустрівся з Порошенком. Про що говорили

Делегації з різних країн прилетять до Ізраїлю, але вони чекатимуть на борту літаків. Представники їхніх церков будуть присутні на самій церемонії сходження Благодатного вогню. Потім вони привезуть, у кортежі ізраїльської поліції, частину вогню до літаків делегацій.

За словами Епіфанія, були пропозиції, щоб найняти чартер, але він більш схильний до того, щоб кошти на літак використали на захист для медиків.

"Я схильний до того, що краще ті кошти, які використають на літак, витратити на відповідні медикаменти чи засоби захисту для лікарів. І тому я не впевнений, що буде привезено благодатний вогонь".

Епіфаній також планує поспілкуватися із владою про те, що якщо привозити благодатний вогонь, то для всіх церков, або взагалі не привозити його.

До того посольство Ізраїлю в Україні повідомило, що через коронавірус цьогоріч сходження благодатного вогню в Єрусалимі відбудеться без присутності паломників та з обмеженою кількістю учасників. Представники ПЦУ передали лампадку для Благодатного вогню послу Ізраїлю в Україні.

Церкви в Україні проводитимуть Великодні богослужіння в режимі онлайн. Подивитися можна на офіційних сторінках церков у соціальних мережах або по телебаченню. Зокрема, просять вірян не приходити до храму представники Православної церкви України. Натомість святкову службу можна переглянути на 1+1 и UA: Першому.

Зараз ви читаєте новину «Україна може залишитися без благодатного вогню на Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути