середа, 15 квітня 2020 14:52

Священники радять українцям не приходити на Великодню службу

Священники радять українцям не приходити на Великодню службу
Великодні богослужіння проведуть у режимі онлайн. Фото: espreso.tv

Церкви в Україні проводитимуть Великодні богослужіння в режимі онлайн. Подивитися можна на офіційних сторінках церков у соціальних мережах або по телебаченню.

Зокрема, просять вірян не приходити до храму представники Православної церкви України. Натомість святкову службу можна переглянути на 1+1 и UA: Першому.

"Головне богослужіння проведе митрополит Епіфаній у Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі. Почнеться о 23:00 18 квітня і триватиме до 3:00 наступного дня, - говорить представник ПЦУ отець Михайло. - Вірянам радимо молитися вдома, дивлячись онлайн-трансляцію служби. У церкві ж перебуватиме обмежена кількість осіб - священники, співці та оператори. Останні мають обов'язково бути в масках. Паски представники ПЦУ освячують на заводах та в магазинах по всій Україні. Зокрема, священнослужителі відвідують виробництва мережі супермаркетів "Сільпо". До кожної такої паски прикріпляють довідку про те, що її освятив священник Православної церкви".

Закликають залишитися вдома цього року і в Греко-католицькій церкві. Богослужіння 19 квітня, з 7:30 до 11:00, транслюватимуть ICTV та UA: Перший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Майте ж совість!" - Аваков розповів, скільки священників порушили карантин

"Страсні й Великодні служби цього року в усій католицькій церкві служаться без участі вірних. Це робимо заради безпеки, щоб зменшити контакт між людьми і не поширювати вірусів, - каже глава УГКЦ Святослав Шевчук. - Не робитимуть процесій - ні у храмі, ні довкола храму. У приміщенні мають перебувати лише священнослужителі та співці. Освячені паски можна придбати в магазині.

Російська церква не відмовляється від богослужінь у храмах та від парафіян. Проте обіцяє дотримуватися правил безпеки під час карантину.

"Цього року свято Святої Пасхи в нас особливе через вірусну хворобу, яка розповсюджується земною кулею, - говорить предстоятель РПЦ в Україні Онуфрій. - Проте у храмах Пасхальні богослужіння будуть. Хто через хворобу або з якихось інших причин залишиться вдома, зможе побачити службу по телебаченню. Транслюватимуть на телеканалах "Україна" та "Інтер". Віряни, які прийдуть на богослужіння, стоятимуть і молитимуться на вулиці, дотримуючись усіх необхідних санітарних норм.

Під час свят посилено чергуватимуть правоохоронці.

"Практично весь особовий склад Нацполіції та МВС на свята буде на своїх робочих місцях. Навіть більше, у вихідні, - говорить радник міністра внутрішніх справ Юрій Тандіт. - Якщо віряни відвідуватимуть церкву, поліцейські патрулі толерантно та виважено роз'яснюватимуть необхідність виконання правил карантину. У містах священникам пропонуватимуть освятити паски в пекарнях, на заводах чи в магазинах, тож усі охочі зможуть купити вже освячений святковий хліб. По селах людей просять виставляти святкові кошики за ворота, а священик пройде вулицями і освятить їх.

Правоохоронці уже склали 3 адмінпротоколи про порушення священниками правил карантину на Вербну неділю, 12 квітня. Ще 12 справ розглядають.

У Чернівцях 12 квітня, у Вербну неділю, поблизу православних храмів попри карантинні обмеження утворилися натовпи людей. Незважаючи на заборони, віряни прийшли до церков, щоб посвятити вербові гілки.

Зараз ви читаєте новину «Священники радять українцям не приходити на Великодню службу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути