пʼятниця, 10 квітня 2009 13:46

Україна екстрадує спонсорів молдовських заворушень

Україна екстрадує спонсорів молдовських заворушень
Громадяни Молдови Габрієл Статі та Аурен Марінеску, затримані вчора у міжнародному аеропорту "Одеса" за підозрою у спробі організації державного перевороту у своїй країні, перебувають в ізоляторі тимчасового утримання в Одесі. Про це повідомив начальник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

За його словами, зараз проходить процес "доекстрадиційної перевірки". "Тут перевіряється ціла низка умов. Після цієї перевірки буде ухвалено законне рішення. Але це відбудеться не сьогодні-завтра", - сказав Бойченко.

Пояснюючи, чому СБУ, Держмитслужба і Держприкордонслужба стверджують, що не брали участі в операції затримання скандальних молдаван, начальник прес-служби зазначив: "Річ у тім, що саме затримання проводили співробітники міліції, але у підготовці вирішувалися організаційні питання і з СБУ, і з митниками, і з прикордонниками. Тобто, вони мають на увазі, що співробітники "Альфи" не заходили у літак і не заарештовували цих громадян – в цьому не було необхідності. Зрозуміло, що це була спільна робота".

Він звернув увагу, що співробітники ГПУ не відмовляються від того, що брали участь в операції, "хоча самі ж не надягали наручники". "Ми були просто присутні, склали протокол, пред"явили їм документи, на підставі яких проходило затримання", - підкреслив Бойченко.

Вчора приблизно о 02:45 у міжнародному аеропорту "Одеса" були затримані громадяни Молдови Габрієл Статі та Аурен Марінеску, яких підозрюють у спробі організації державного перевороту у своїй країні. Слід зазначити, що пан Статі – один із найбагатших людей у Молдові. "У затриманні брали участь співробітники прокуратури, митної служби, СБУ і Держприкордонслужби", - повідомив Бойченко.

Проте співробітники СБУ, Держмитслужби і Держприкордонслужби стверджують, що не брали участі у затриманні пана Статі. Джерело у СБУ зазначило, що співробітникам служби було відомо про затримання, безпосередньої ж участі вони у ньому не брали. "Питаннями екстрадиції займається Генпрокуратура, а затримують підозрюваних у подібних випадках співробітники міліції", - сказав він.

5 квітня у Молдові відбулися чергові парламентські вибори, на яких перемогу здобула партія комуністів, правляча в країні з 2001 року. Наступного дня представники опозиції почали проводити у Кишиневі акції протесту, які переросли у масові безпорядки. Протестувальники розгромили і підпалили будівлі парламенту і адміністрації президента Молдови Володимира Вороніна. Впоравшись з безладами, влада Молдови приступила до арештів їхніх призвідників. Зокрема, пан Воронін заявив, що організацію безладів у молдовській столиці фінансував Габрієл Статі, який і був затриманий в одеському аеропорту. Вчора генеральний прокурор Молдови Валеріу Гурбуля повідомив ЗМІ, що його відомство звернулося до України з проханням про екстрадицію Габрієла Статі. У ГПУ підтвердили, що вже розглядають відповідне звернення.

За матерыалами: ForUm, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Україна екстрадує спонсорів молдовських заворушень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути