середа, 16 липня 2008 11:18

Українських туристів не пускають до Шенгенської зони

Українці, які вирішили в розпал сезону відпочинку відвідати одну з країн Шенгенської зони, все частіше стикаються із проблемами при отриманні віз. На сайті МЗС України вже з"явився зразок скарги на іноземні посольства, котрі не відкрили візи українцям. Їх розглядає департамент консульської служби міністерства.

Туроператори попереджають: з чистим закордонним паспортом і зарплатою нижче 3000 гривень українців в Європі не чекають. Але навіть високі доходи не гарантують візу.

Посольства країн Шенгена постійно порушують правила видачі віз - до такого висновку дійшов профільний комітет Верховної Ради. Відповідні документи вже надіслано президентові, уряду і керівництву європарламенту. Тепер чекають рішення.

Десять посольств не виконують правила видачі шенгенської візи. Найбільш поширені порушення - затягування процесу, вимога надати зайві документи. Багаторазові візи взагалі відмовляються видавати.

Борис Тарасюк, глава комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, заявляє, що посольства наживаються на українських туристах. "З українських громадян стягується більш ніж обумовлено угодою, в якій передбачено 35 євро. А насправді посольства деяких країн створили центри, і громадянин повинен платити вдвічі більшу суму", - обурюється нардеп.

Туристичні оператори визнають, що відправитися на відпочинок в країни Шенгенської зони цього сезону - ризикована справа. "Їдуть тільки одиниці. Це в тому випадку, якщо в людини офіційний заробіток не менше 3000 гривень і є візи Шенгена в паспорті. Якщо ж їх немає і паспорт чистий, отримати візу майже нереально", - розповідає менеджер турфірми "Мережа магазинів термінових путівок" Валентина Горбатенко.

За її словами, якщо раніше складно було з"їздити до Іспанії, Італії, Греції, то тепер проблематичними стали відвідини Чехії і Угорщини. Тому більшість українських туристів, охочих відпочити в Європі, обирають Болгарію, Чорногорію і Хорватію, де Шенгенської зони ще немає.

"Сьогодні заявник, який має гроші і хоче провести уїкенд у Парижі або Римі, не зможе це зробити без допомоги турфірми", - говорить координатор програм Центру миру, конверсії і зовнішньої політики України Ірина Сушко. Експерт давно відстежує ситуацію з візами для українців: "Якщо говорити про Польщу, Чехію, Литву, то два роки тому їх візова процедура була менш обтяжливою і доброзичливішою по відношенню до українців. Коли вони стали членами Євросоюзу, заявнику легше отримати фінську візу, ніж чеську".

Є, правда, один шанс підкорити стару Європу. "Якщо людина двічі на рік кілька років підряд їздила на відпочинок у країни, де оформляти візи заздалегідь не потрібно, в неї є шанс потрапити до Греції", - розповідає менеджер турфірми "Вітрило Інтер Тур" Ірина Плакізіна.

Вважається, що через турфірму легко отримати візу до Європи, але самі оператори запевняють, що простіше поїхати по гостьовій або бізнес-візі. А от спробувати отримати туристичну візу самому, заздалегідь забронювавши номер в готелі, складніше. Адже від українця вимагають повної попередньої оплати за проживання в готелі, при цьому немає жодної гарантії, що ви отримаєте візу, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Українських туристів не пускають до Шенгенської зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути