Ексклюзиви
вівторок, 28 квітня 2009 12:09

Українські лікарі розповіли про всі жахи "свинячого грипу"

Автор: Фото Reuters
  Зображення з екрану термального сканера, яке показує температуру тіла пасажирів в аеропорту Сеула. Експерти впевнені, що свинячий грип посилить фінансову кризу
Зображення з екрану термального сканера, яке показує температуру тіла пасажирів в аеропорту Сеула. Експерти впевнені, що свинячий грип посилить фінансову кризу

Вірус "свинячого грипу" наводить страх на весь світ. Але мало хто знає, що в 2007 році була локальна епідемія свинячого грипу на Філіппінах - успішно зупинена. Панікувати немає причини, і можна сподіватися, що "свинячий" затихне точно так, як і "пташиний", SARS, атипова пневмонія.

Головна небезпека свинячого грипу полягає у високій смертності хворих - в десятки разів вища, ніж при звичайному грипі. За інформацією AssociatedPress, в Мехіко загинули 70 чоловік з 1000 хворих, тобто летальність вірусу 7%. При звичайному грипі смертність 3 людини на 10000 хворих (0,003%).

Але головне: на відміну від пташиного грипу з його високою смертністю - не менше 30% хворих - свинячий дуже заразний, оскільки передається від людини до людини (а не від тварини до людини, як у випадку з пташиним).
Для порівняння: "іспанка" - різновид вірусу грипу, яка забрала в 1918 році по всьому світу від 50 до 100 млн життів - мала летальність 1,33% (за даними ВОЗ). Щоправда, рано підраховувати статистику смертності від свинячого грипу - можливо, частина хворих в Мехіко померли від іншого різновиду.

Тим часом експерти поділилися своїми знаннями про вірус.

- Що є новим вірусом?

Людмила МУХАРСЬКА, заступник Головного санітарного лікаря України:
- Захворювання викликане мутацією вірусу грипу типу A(H1N1), комбінація генів якого раніше не зустрічалася. Всі виділені віруси мали один і той же генотип, схожий з вірусом хворих на грип свиней.

Які клінічні симптоми?

- Свинячий грип проявляється високою температурою, болями в горлі, фарингітом, ангіною, м"язовими болями, діареєю.

Наскільки небезпечний цей грип?

- Серед ускладнень можливий розвиток пневмонії, ураження нервової, серцево-судинної систем. У нашій країні цей вірус не циркулював, імунітету до нього немає, тому не виключені смертельні результати. Вірус відрізняє вкрай висока ступінь розповсюдження. В той же час він стійкий до дії деяких противірусних препаратів.

- Чим можна лікувати хворобу?

Алла МИРОНЕНКО, старший науковий співробітник Центру грипу:

- Найбільш схильні до цього захворювання діти, підлітки, вагітні жінки, літні люди. При свинячому грипі не рекомендується давати хворим, особливо дітям та особам, які не досягли 18 років, аспірин або ліки, що містять аспірин, через ризик виникнення кровотеч.

Для полегшення лихоманкового стану рекомендуються інші жарознижуючі засоби типу парацетамола або нестероїдні протизапальні ліки.

- Чи можна без побоювання їсти свинину?

Людмила МУХАРСЬКА, заступник Головного санітарного лікаря України:

- Свині, так само як і люди, хворіють на вірусні інфекції, застуджуються, кашляють, у них буває пневмонія. І цей вірус не випадково був названим свинячим, оскільки перші випадки зараження пішли від хворих свиней - але не від м"яса. Звичайне захворювання не передається від тварини до людини, проте окремі випадки були зареєстровані, в основному серед людей, що дуже тісно контактували з хворими свинями. Можна їсти сало, свинину без яких би то не було обмежень. Втім, вірогідність, що людина, котра з"їла сире м"ясо хворої тварини, захворіє, існує.

- Чи планується проводити вакцинацію, чи є вакцина від цього нового грипу?

- Зараз вакцини немає, на її створення повинно піти мінімум півроку, але особам, які були у контакті з хворими, можна буде зробити звичайні протигрипозні щеплення. Для попередження інфекції, на думку міністра охорони здоров"я, Україні буде потрібно 50 млн гривень.

- Що планує робити Міністерство охорони здоров"я України?

Олександр БІЛОВОЛ, головний санітарний лікар України:

- Особливу увагу медики приділять всім можливим випадкам завезення нового грипу, насамперед з території Мексики та США. У всіх пунктах пропуску через державний кордон Мінохоронздоров"я планує забезпечити контроль стану здоров"я пасажирів (насамперед дітей і молодих людей), що прибувають з Мексики або США прямими авіарейсами або рейсами з пересадкою через території інших держав. У всіх аеропортах країни працюватимуть санітарні лікарі-епідеміологи, проводитиметься термометрія, спостереження за пасажирами з ознаками респіраторної інфекції. Якщо всі заходи пройдуть правильно і своєчасно - завезення грипу в країну не буде.

Газета по-київськи, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українські лікарі розповіли про всі жахи "свинячого грипу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути