вівторок, 10 жовтня 2017 07:50

Україна в ООН: Росія готова до наступу на Донбасі

Україна в ООН: Росія готова до наступу на Донбасі
Директор департаменту міжнародної безпеки МЗС України Сергій Шутенко виступив в ООН. Фото: Укрінформ

Росія готова до посилення бойових дій на окупованій території Донбасу.

Про це заявив у понеділок під час роботи Першого комітету ГА ООН директор департаменту міжнародної безпеки МЗС України Сергій Шутенко, передає Укрінформ.

"Російське військове командування залишається готовим до посилення бойових дій. Про це свідчить велика кількість важкої зброї, розміщеної біля контактної лінії. З початку 2017-го у заборонених районах зафіксовано розгортання понад 1,5 тис. танків, артилерійських систем. Зокрема, артилерійських ракетних комплексів та мінометів", - заявив український представник.

Він підкреслив, що з початку року Україна тричі ініціювала масштабне припинення вогню по всій лінії зіткнення, і щоразу російські окупаційні сили та їхні прибічники порушували його.

"Водночас, російські окупаційні сили навмисно проводять провокаційні обстріли житлових районів", - наголосив Шутенко. Більше того, щоб приховати порушення, російські окупаційні сили перешкоджають роботі спостерігачів СММ ОБСЄ та обмежують їх доступ до районів зосередження своїх сил.

За словами дипломата, лише в період з середини травня до серпня 2017-о Місія з моніторингу прав людини в Україні зафіксувала 26 загиблих і 135 поранених серед цивільного населення. Загалом же, у конфлікті загинуло понад 10 тис. людей, 25 тис. поранені й 1,6 млн були змушені покинути свої оселі.

"Такі цифри є більш промовистими за будь-які слова. Вони вимагають жорсткої реакції з боку всього міжнародного співтовариства. Жорстокі злочини держави-агресора повинні бути припинені", - наголосив представник України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Силовий сценарій на Донбасі: Муженко спрогнозував кількість загиблих

"Ми не підтримуємо військового рішення і вважаємо, що наявні політичні засоби повинні використовуватися для припинення російської агресії проти України та уникнення подальших страждань цивільних. Ця агресія, що спирається на чіткі імперіалістичні амбіції, спрямована проти європейської і трансатлантичної єдності як основних елементів глобального порядку безпеки", - зауважив представник МЗС України.

У цьому зв'язку він закликав міжнародну спільноту "посилити тиск на агресора задля відновлення поваги до основних принципів Статуту ООН та міжнародного права".

Раніше головний прокурор України Анатолій Матіос заявив, що в ОРДЛО знаходиться військова сила, що дорівнює силам майже всіх європейських країн-членів НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Україна в ООН: Росія готова до наступу на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути