Ексклюзиви
неділя, 28 квітня 2013 14:27

"Україна не розуміє на якій бомбі сидить" - по всій Європі відбулися акції пам'яті аварії на ЧАЕС

"Україна не розуміє на якій бомбі сидить" - по всій Європі відбулися акції пам'яті аварії на ЧАЕС
Анатолій Кіфа розповідає про пережите перед німецькою публікою. Фото: giessener-anzeiger.de

У рамках Європейського тижня пам'яті жерт катастрофи на Чорнобильській АЕС, у Європі протягом минулого тижня відбувалася акція "Майбутнє після Чорнобиля та Фукусіми". В ній брали участь150 міст-партнерів з усієї Європи. Опосередковано захід профінансований німецькою Партією зелених, яка лобіює відключення атомних блокыв по всій Європі.

Протягом тижня в освітніх закладах різних міст Європи були проведені вечори пам'яті та відкриті зустрічі із запрошеними ліквідаторами катастрофи на ЧАЕС.

Відповідальний координатор акції в Ґіссені, що у федеральній землі Гессен, Назарій Гуцул розповів у коментарі Gazeta.ua про перебіг акції.

„Ми виступали у школах, місцевому університеті, в Ґердер-інституті у Марбурзі. А 26 квітня у центрі міста громадські організації провели щось на зразок віча, виклали символічний знак у вигляді атому, запалили  свічки. Запрошений нами ліквідатор також сказав кілька слів", - розповів Назарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Половини тих, хто работали зі мною, вже нема" - ліквідатор аварії на ЧАЕС

До участі в акції у їхньому регіоні був запрошений Анатолій Кіфа. Під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС він працював в окремому батальйоні, який готував мішки з піском і свинцем, що мали бути кинуті з гелікоптера на зруйнований реактор. До середини 90-х років їхній батальйон був засекречений і не значився у списку частин, які були на роботах в Чорнобильській зоні, тож пану Кіфі дуже важко було добитися статусу ліквідатора.

„У нього як у колишнього ліквідатора дуже негативне ставлення до атомної енергетики, - повідомив Назарій Гуцул. -  Він злий на радянських атомників за те, що вони пішли свідомо на такий експеримент, навіть розуміючи наслідки. З іншого боку, він розуміє, що Україна серйозної альтернативи без відповідного фінансування не має. Якщо ми зможемо відмовитися від деяких благ цивілізації, тоді нам вистачить сонячної та вітрової енергії. Але якщо ми хочемо користуватися всіма благами сучасного суспільства, то нам потрібен дешевий струм. Для України поки єдиний варіант – це атомна енергія".

З іншого боку, за словами Анатолія Кіфи, не все так просто. Україна не розуміє на якій бомбі сповільненої дії сидить.

„Атомна енергетика не така й дешева, адже колись не стояло питання про те що робити з відходами. В Україні сьогодні в ціну енергії, отриману з атома,  не вкладена ціна на утилізацію ядерних відходів. Тому в Україні така низька ціна на електроенергію", - додав Назарій.

Нагадаємо, після аварії на японській атомній станції у місті Фукусіма, яка за рівнем дорівнює аварії на ЧАЕС, у Німеччині відбувалися найбільші акції за відмову від атомної енергетики.

Зараз ви читаєте новину «"Україна не розуміє на якій бомбі сидить" - по всій Європі відбулися акції пам'яті аварії на ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути