Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2019 20:23

Україна має здійснити ще один демонстративний прохід через Керченську протоку

Україна має здійснити ще один демонстративний прохід через Керченську протоку
Михайло Самусь: треба створити постійно діючу ескадру кораблів НАТО у Чорному морі. Фото: Сегодня

Росіяни нагнітають напругу навколо Криму.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua військовий експерт Михайло Самусь, коментуючи захід у Чорне море бойового корабеля Північного флоту Росії "Севєроморськ"

"Вони вже перетворили півострів на суцільну військову базу, тож наявність ще одного корабля не змінить нічого. Його прибуття має інформаційну мету.

Есмінець "Североморск" спроектований ще у СРСР та спущений на воду у 1987 році. Ракетне обладнання у нього таке ж старе. Він не може нести серйозної загрози. Вона полягає у мілітаризації Криму. Україна має постійно звертати на це увагу світової спільноти та просити США й інші країни надати нам кораблі, аби ми могли протистояти тиску РФ на морі", - пояснює експерт.

За його словами, до чорноморського порту Констанца в Румунії прибув десантний експедиційний корабель "Форт Макгенрі" американського військово-морського флоту.

"Цей захід - плановий. Кораблі НАТО часто це роблять. Військово-морська база Констанца є основним пунктом тимчасового базування кораблів Альянсу. Нечорноморські держави-члени можуть знаходитися у портах Чорного моря не більше 21 дня. Проте захід "американця" пов'язаний з російською агресією в Керченській протоці та спробі їй протидіяти. Ще у минулому році на фоні мілітаризації Криму НАТО прийняло рішення про активізацію своєї діяльності у Чорному морі. Поки вона обмежується лише такими плановими заходами. Суттєво вплинути на Росію такі заходи не можуть. Тимчасова присутність одного корабля ситуацію не вирішить" - вважає Михайло Самусь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полторак розповів про проблеми в армії

На його думку, треба створити постійно діючу ескадру кораблів та штаб-квартиру НАТО для керування ними у Констанці.

"У Чорному морі мають постійно чергувати мінімум два кораблі НАТО для швидкого та ефективного реагування на прояви російської агресивної політики. Тоді можна буде говорити про реальну присутність Північноатлантичного альянсу у регіоні та реальний вплив на ситуацію.

Для цього треба ухвалити відповідне рішення. Його обговорюють з 2016-го року, але його блокує Болгарія. Можливо, вона боїться сваритись з Росією, може просто влада цієї країни цілеспрямовано діє в інтересах РФ.

Росіяни не будуть ніяк реагувати на присутність американського корабля в румунському порті. Вони чудово розуміють, що це не вплине на діяльність їх флоту. Вони продовжують вважати себе пануючою силою у Чорному та Азовському морях. Це спричинено і тим, що країни НАТО не достатньо гостро відреагували на агресію РФ у Керченській протоці. Росіяни досі вважають, що можуть робити у цих водах все, що заманеться і залишатися безкарними.

Україна повинна здійснити ще один демонстративний прохід через Керченську протоку. Щоб показати, що ці води не є виключно російськими і Україна там може вільно себе почувати. Таку операцію мають забезпечити й кораблі НАТО. Достатньо навіть того, аби вони просто знаходились неподалік під час проходу. Таким чином вони б наголосили на тому, що міжнародного права треба дотримуватись", - додає військовий експерт.

9 січня у Чорне море увійшов бойовий корабель Північного флоту Росії "Севєроморськ". З вересня до середини грудня він діяв в акваторії Індійського океану, Аденської затоки, Червоного та Аравійського морів.

Двома днями раніше до чорноморського порту Констанца в Румунії прибув десантний експедиційний корабель "Форт Макгенрі" американського військово-морського флоту. "Форт Макгенрі" перебуватиме в Констанці до 10 січня. Потім з румунським фрегатом "Король Фердинанд" проведуть спільні навчання.

Зараз ви читаєте новину «Україна має здійснити ще один демонстративний прохід через Керченську протоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути