пʼятниця, 16 листопада 2007 07:01

Учні домоглися звільнення директорки школи

Автор: фото: Петро ДЕГТЯР
  Учні школи №29 Чернігова протестують проти  звільнення директора Володимира Конюшого і призначення на його місце Тетяни Юцевич
Учні школи №29 Чернігова протестують проти звільнення директора Володимира Конюшого і призначення на його місце Тетяни Юцевич

У п"ятницю 9 листопада поблизу чернігівської школи N29 пікетували учителі, учні та батьки. Близько 300 осіб протестували проти повернення на посаду директорки школи 48-річної Тетяни Юцевич. Старшокласники тримали плакатами "Геть Юцевич" і кричали: "поверніть нам Конюшого".

Тетяна Юцевич раніше була директоркою школи N29. Через скарги батьків і учнів три роки тому її зняли. Директором призначили Володимира Конюшого, 47 років. На початку жовтня цього року Апеляційний суд поновив Тетяну Петрівну на роботі. 95 працівників школи із 134 виступили.

— Невідомо, куди йшли гроші, які ми здавали на школу. Але, що не на ремонт приміщення школи так це точно, — говорить голова батьківського комітету Вадим Слєпов, 43 роки. — У кабінеті медсестри навіть вати не було, не те що ліків. Зате в школі розмістився клас ігрових автоматів. Там частенько учні прогулювали уроки. Новий директор Володимир Конюший навів у школі порядок. Тому ми й вимагаємо його повернути.

Батьки розповідають, що учителі, які підтримують директорку, погрожували дітям. Казали: вам ще екзамени здавати. І в класах учнів закривали, аби вони не йшли на вулицю.

У суботу зранку поблизу школи знову стояли пікетувальники. За годину приїхали заступник мера з гуманітарних питань Оксана Тунік-Фриз та начальник управління освіти Володимир Купріяненко. Йдуть до кабінету директора. На чотиригодинних переговорах вирішили, що Тетяна Юцевич із понеділка перейде на нове місце роботи.

— Поверніть Конюшого! — продовжують кричати батьки.

У понеділок заняття в школі розпочинаються за розкладом.

Тетяні Юцевич запропонували три місця роботи на вибір. Вона зупинилися на посаді директора школи N6 — єдиної в Чернігові, де  викладають російською мовою. 15 листопада Юцевич приймала справи. Після пережитого в неї майже пропав голос. Почувається погано.

— Моєї вини немає. Школу настроїли проти мене дехто з учителів та голова батьківського комітету.

Тетяна Петрівна дістає ксерокопію листа до начальника управління освіти.

— Коли мене звільняли три роки тому, цей лист на мій захист написали вчителі нашої школи. Під ним 88 підписів. При мені школа входила до десятки кращих шкіл міста. Про це в інтерв"ю в газеті говорить і Купріяненко. Щодо ігрових автоматів: договір із власниками заключало управління освіти. Я неодноразово просила їх прибрати. І домоглася. До батьківських грошей я не мала ніякого відношення. Всі кошти проходили через централізовану бухгалтерію. На мене постійно скаржилися. Група вчителів у будь-який спосіб домагалася, щоб на мене завели кримінальну справу. Через це неодноразово мою роботу перевіряли прокуратура міста й області, управління по боротьбі з економічними злочинами. Порушень не знайшли. Тепер ось знову ганьблять. Як це можна витримати? — розповідає директорка.

Яка ж я підбурювачка, коли говорила з трибуни

За словами Тетяни Юцевич, колектив чекав на її повернення. Пропонували у відповідь організувати пікети.

— Я відмовилася. Це була б стінка на стінку.

У Тетяни Юцевич 23 роки педстажу. Вона вчитель фізики вищої категорії.

Зранку в середу школа N29 виглядала буденно.

У просторому кабінеті директора людно. Старшокласники приходять зробити ксерокопію, вчительки забігають щось перепитати. Господарка кабінету представляється виконуючою обов"язків директора Вікторією Коломійцевою.

— У нас прекрасно йде навчально-виховний процес, — каже Коломійцева. — Я четвертий рік працюю заступником директора з навчально-виховної роботи, була і вчителем, і керівником міського методичного об"єднання. Маю педагогічний стаж понад 20 років. Моє призначення — рішення міського відділу освіти.

Прямую до вчительської. У ній кілька жінок старшого віку. Розповідають наперебій.

— Навчання йде нормально, попри конфлікт, — говорить Катерина Авраменко, 63 роки.

Поки розмовляємо заходить Коломійцева. Стає біля розкладу уроків і читає. У розмову не втручається.

— Назріває новий конфлікт. Понад 90 працівників школи поставили підписи, щоб повернули на посаду директора Володимира Конюшого. — приєднується до розмови Галина Хрипунова, 58 років.

— Я як голова профспілки хочу висловити думку колективу, — запевняє 50-річна вчителька Тетяна Боровська. — Ми будемо відстоювати на посаді директора Володимира Конюшого. Писатимемо скарги.

— Поїдемо до міністерства, будемо добиватися, щоб розібрали діяльність міськвідділу освіти. Це їхня кадрова політика, — додає Хрипунова.

— На вас не тиснуть через протести? — запитую.

— У школі — ні. Але Колесник (чиновник управління освіти. — "ГПУ") при людях погрожував, що через зрив навчання мною займатимуться відповідні органи. Звинувачував мене в підбурюванні. Яка ж я підбурювачка, коли говорила з трибуни, мене чули сотні людей, — обурюється Галина Хрипунова.

Вікторія Коломійцева відходить від розкладу й мовчки стає поруч. Із учительської проводжає нас до дверей школи.

— Ви ж бачите, вчителі, що протестують — літні люди. І не всі підписувалися за Конюший добровільно, — каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Учні домоглися звільнення директорки школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути