неділя, 30 квітня 2017 00:32

Вчені закликають уряд вивчати коноплі
2

Українські вчені просять уряд розпочати вивчення коноплі
Українські вчені просять уряд розпочати вивчення коноплі

Представники наукової спільноти опублікували відкрите звернення до Кабінету міністрів України про необхідність врегулювати порядок обмеженого контрольованого обігу канабісу (коноплі) для потреб наукових досліджень.

Ситуацію, коли будь-які спроби наукових дослідженнь впливу канабіноїдів на організм зустрічають бюрократичні перепони та загрожують кримінальними провадженнями для дослідників, підписанти вважають неприпустимою, - повідомляє Громадське радіо.

"Ми вимагаємо від Уряду України у найкоротший термін врегулювати порядок обмеженого контрольованого обігу канабісу для наукової діяльності та у такий спосіб реалізувати право медичних і наукових організацій на використання канабіноїдів у наукових та медичних цілях. Наукова спільнота України потребує таких же умов існування, як і міжнародна наукова спільнота", — йдеться у відкритому зверненні науковців.

За чинним законодавством в Україні канабіс не може бути лікарським засобом, а для потреб наукових досліджень його неможливо ні законно вирощувати, ні імпортувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили першу в світі церкву конопель

"В будь-якій розвиненій країні практично відсутні обмеження на використання психоактивних речовин в науковій діяльності з метою вивчення їхніх властивостей, терапевтичного потенціалу та впливу на здоров'я людей. Штучно стримуючи вкрай необхідні дослідження, уряд України позбавляє українське суспільство науково обгрунтованої інформації, яка безпосереднім чином впливає на здоров'я людини, як соматичне, так і психічне. Таке ігнорування проблеми призводить до суттєвих загроз громадському здоров'ю, неефективному використанню громадських коштів, зламаних життів тисяч і тисяч співгромадян", — говориться у зверненні.

Звернення є відкритим до підписання представниками наукової спільноти України.

Коноплі є однією з найважливіших культур, які здатна рекультивувати забруднені й виведені з обороту землі шляхом винесення з ґрунту отруйних домішок. Із конопель можна виготовити до 50 тис. різноманітних виробів.

Латинська назва — каннабіс — часто використовується для позначення наркотичних речовин, виготовлених з конопель.

Зараз ви читаєте новину «Вчені закликають уряд вивчати коноплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути