вівторок, 30 вересня 2008 09:36

Учені знайшли просте число, що складається з 13 мільйонів цифр

Учені знайшли просте число, що складається з 13 мільйонів цифр
Просте число - те, що ділиться тільки на 1 і на себе, - знайти досить складно, якщо в ньому більше 10 мільйонів цифр. Із завданням знайти таке число, поставленою фондом ElectronicFrontier ("Електронний рубіж"), що заснував премію 100 тисяч доларів за розвиток колективних обчислень через інтернет, впоралася група математиків університету UCLA в Лос-Анджелесі (США). Ученим вдалося знайти просте число, що складається з 13 мільйонів цифр. Знахідка вимагала об"єднаної роботи 75 комп"ютерів.

Серед великих чисел прості зустрічаються вкрай рідко, причому закономірності їхнього розподілу в числовому ряді досі не відкриті. Крім того, аби встановити, чи є число простим, необхідно виконати операції ділення його на всі числа менші за нього. Чим більше просте число, тим більше обчислювальних операцій доводиться здійснювати, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли просте число, що складається з 13 мільйонів цифр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути