Ексклюзиви
субота, 30 червня 2007 12:07

Учені розібралися, звідки узялися кішки

Міжнародна команда учених із США, Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії, Ізраїлю і ПАР встановила місце походження всіх домашніх кішок, а також переглянула дату почала їх дружбу з людьми.

Дослідники зібрали генетичний матеріал від 979 сучасних кішок з трьох континентів. Його аналіз указує, що загальні предки всіх одомашнених кішок жили на Ближньому Сході приблизно 130 тисяч років назад. Це були дикі кішки, що мешкають в так на Ближньому Сході приблизно 130 тисяч років тому.

Це були дикі кішки, що мешкають в так званому Родючому півмісяці - батьківщині землеробства і скотарства. Цей район включає стародавнє Межиріччя, південно-східну частину нинішньої Туреччини, Сірію, Палестину і долину нижньої течії Нілу.

Приручення кішок відбулося 9,5 тисяч років назад, коли кішки жили поряд з людьми в поселеннях на Кіпрі. До цього ж відкриття одомашнення кішок відносили на рахунок Давнього Єгипту і датували всього 3,5-4 тисячами років назад.

Генетичний аналіз показав, що ні дикі кішки Європи, за винятком випадкових схрещувань, ні дикі кішки центральної Азії, ні південної Африки, ні Китаю не мають відношення до групи, що дала згодом почало всім домашнім породам кішок.

Команда знайшла п"ять різних ліній мітохондріальної ДНК в сучасних домашніх кішках, так що вони всі ведуть своє походження, принаймні, від п"яти жіночих особин, приручених на Ближньому Сход, повідомляє Мембрана.ру.

Зараз ви читаєте новину «Учені розібралися, звідки узялися кішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути