середа, 17 серпня 2011 15:22

Учені пророкують для США долю Атлантиди
5

Фото: Фото: Вести.Ru

Американські вчені малюють нову карту США, на ній не буде курортної зони навколо Майамі, батьківщини джазу Нового Орлеану та ще десятків інших міст. Через глобальне потепління прибережна смуга піде під воду, а родючі землі стануть безводною пустелею, і все це може статись у найближчі роки.

Коли Східне узбережжя Америки знемагає від тривалої гнітючої спеки, число жертв йде на десятки, країну атакують тропічні шторми, що народжуються в Атлантиці. Розмова про погоду - зовсім не пуста й не безпредметна. Техас помирає без води, Флорида помирає від води. Професор університету Майамі Кріс Ленгон пророкує Майамі долю Атлантиди, місто загине в океані і, до того ж, уже скоро, якщо середня річна температура підніметься всього на 2 градуси за Цельсієм.

"Такі зміни рівня світового океану, якщо він підніметься на один метр, призведуть до того, що вся південна Флорида буде затоплена протягом кількох десятків років. Прямо зараз ми спостерігаємо за тим, як вода навколо нагрівається. Це помітно по коралах, які дуже чутливі до коливань температури. Крім цього, хімічний склад води в океані змінюється, це означає, що багато молюсок не зможуть жити в цьому середовищі, якщо ці зміни будуть продовжуватись так як зараз - ефектом снігової лавини", - пояснює професор Кріс Ленгон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через засуху Каліфорнія перетворилася на Долину смерті

Потоп може змити з карти Сполучених Штатів 180 міст. Але вже зараз можна малювати нову карту Техасу, штат позбувся багатьох великих водойм через тривалу посуху. Тропічний шторм, що окропив регіон, не залишив ні калюжі, тому що вода випаровувалась, ледь торкаючись розпеченої землі. На кордоні штатів Монтана, Айдахо та Вайомінг - в Йеллоустонському заповіднику - констатують, клімат змінюється. Про перших жертв глобального потепління розказує професор Ден Рейнхарт: білокорі сосни, що ростуть на височинах, зникають, що вказує на те, що руйнується один з елементів середовища проживання бурих ведмедів. Тварини вимирають.

Засуха терзала ці регіони в 30-х, але відступила, згадує вчений, але в Йеллоустонському заповіднику вже 7 років поспіль "стоять" посушливі літні сезони. Наслідок - лісові пожежі. Поки рослинність встигає відновлюватись, але якщо динаміка зберігатиметься, заповідник буде зникати, як водойми на мапі Техасу.

Сценарій "номер один" - оптимістичний: глобальне потепління буде повільним і ледь помітним. Просто тому, що Земля - ??дуже велика й складна система, з рухомою атмосферою, що розподіляє теплову енергію по всіх широтах. Різким змінам буде ефектно запобігати такий величезний акумулятор тепла й газів, як Світовий океан, що накопичує в 1000 разів більше тепла, ніж атмосфера. Пройдуть століття і тисячоліття, перш ніж клімат радикально зміниться. Сценарій "номер два" - песимістичний: концентрація вуглекислого газу буде підвищуватись, зміни в атмосфері стануть незворотними, температура буде рости все швидше й швидше, поки цілі регіони, цілі континенти не перетворяться в нежилі, плоскі, зневоднені пустелі.

Зараз ви читаєте новину «Учені пророкують для США долю Атлантиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути