Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2011 15:43

Учені дізналися, як скажені мурахи займаються інцестом

Учені дізналися, як скажені мурахи займаються інцестом

Скажені мурахи Paratrechina longicornis спаровуються з братами і сестрами, але при цьому не відбувається схрещення.

Ця здатність, ймовірно, і допомогла цим крихітним мурашкам з довгими вусиками стати одним з найбільш поширених видів у тропіках. У них настільки широкий ареал, що вчені досі не відшукали їх батьківщину. Скаженими їх прозвали за те, що вони пересуваються без жодного порядку замість того, щоб користуватися стежками, як всі "нормальні" мурашки.

Під час лабораторних випробувань Морган Пірсі з Вільного університету Брюсселя, Бельгія, і Майк Гудісман з Технологічного інституту штату Джорджія, США, з'ясували, що мурашині королеви народжують дочок, які є їхніми клонами і теж мають стати королевами. А сини виявляються клонами статевого партнера королеви. Таким чином з погляду генетики вони не є братами і сестрами. Відповідно, вони можуть спарюватися один з одним без схрещення, і наступне покоління не постраждає від втрати генетичного різноманіття.

У Paratrechina longicornis існує і "нормальне" генетичне перетасування. Коли королева народжує дочок, яким належить стати мурахами-робітниками, вони тримують гени і батька, і матері.

Подібне подвійне виробництво клонів досі було виявлено тільки двічі, і в тому числі у вогненних мурашок. Очевидно, подібну практику можна вважати еволюційною перевагою.

Відкриття зробили випадково. Учені займалися рутинною розшифровкою генома в рамках абсолютно іншого проекту. Механізм клонування залишається незрозумілим. Коли аналогічна особливість була виявлена в 2005 році у вогненних мурашок, дослідники припустили, що батьківська ДНК просто викидає материнську з яйцеклітини. Морган Пірсі схиляється до думки, що самка просто виробляє яйцеклітини, позбавлені ДНК, тому вони перебувають у повному розпорядженні сперматозоїда.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені дізналися, як скажені мурахи займаються інцестом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути