понеділок, 19 вересня 2011 12:38

Учені дійшли висновку, що життєрадісність залежить від гену "оптимізму"

Учені дійшли висновку, що життєрадісність залежить від гену "оптимізму"

Дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) виявили "ген оптимізму" - це ген окситоцинового рецептора. Окситоцин відомий як гормон материнства, але, крім того, є дані про його участь у формуванні соціальної поведінки людини: він покращує соціальні навички, такі як емпатія, з ним людина легше й краще почуває себе в компанії. Цей гормон виконує також нейромедіаторну функцію.

Робота окситоцину безпосередньо залежить від наявності рецепторів до нього на поверхні клітин. Різні вчені вже повідомляли, що ген цього рецептора існує в двох версіях: в певній ділянці послідовності ДНК може стояти або аденін (А-версія), або гуанін (G-версія). Вважається, що наявність того чи іншого варіанту гена відповідає психологічному профілю людини: наскільки він стійкий до стресу, чи схильний до апатії і т. п.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські вчені виявили ген щастя

Люди, в яких були виявлені два G в гені рецептора окситоцину, відрізнялися підвищеною самооцінкою, силою волі вище середнього і були схильні до оптимістичного погляду на зовнішні обставини. Усе це давало їм психологічний ресурс, за рахунок якого можна було вийти з емоційної кризи. Таким чином, схильність до депресії та апатії може бути пов'язана з тим, як саме нейрони сприймають окситоцин.

Учені проте відзначають, що окситоциновий рецептор ніяк не впливає на здатність людини освоїти будь-які психологічні інструменти, що дозволяють упоратися зі стресом. Тобто, недолік потрібного гена можна виправити, якщо знати, як правильно уникати стресових ситуацій або як переживати стрес.

Зараз ви читаєте новину «Учені дійшли висновку, що життєрадісність залежить від гену "оптимізму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути