середа, 22 червня 2011 16:47

"Генна інженерія створює кентавра" - професор про модифіковані організми

 

Доктор біологічних наук, академік Дмитро Гродзинський розповів Gazeta.ua про небезпеку генно-модифікованих організмів. Він зазначив, що генна інженерія створює сполуки з несумісних типів клітин. Це може призвести до небачених наслідків.

Яке Ваше ставлення до генно-модифікованих продуктів?

Дискусія щодо генно-модифікованих організмів, на моє переконання, йде у неправильному напрямку. Це не питання їсти чи не їсти певні продукти. За великим рахунком не важливо, чи ми споживаємо модифікований білок, чи ні. Важливо, щоб у харчах були амінокислоти, які розкладають білок. Наприклад, коли змія вкусить людину, рекомендують відсмоктати отруту, аби вона не потрапила у кров. Чому? Бо амінокислоти зі слини розкладуть отруту і ніякої шкоди організмові не буде. Щось подібне відбувається і з модифікованим білком.

Генна модифікація продуктів містить зовсім іншу небезпеку. У процесі еволюції виникло три типи клітин організації генетичної інформації: віруси, бактерії та еукаріоти. Понад два мільярди років природа дуже суворо стежила, щоб між цими типами не було жодних комбінацій. Їх і не було. Тепер генна інженерія створює конструкції з трьох несумісних типів. Генна інженерія створює кентавра. Але ніхто не знає, до чого може призвести таке неприродне об'єднання. Експериментально відстежити подальший розвиток подій неможливо. Може виникнути така генетична частинка, яка знищить все живе.

Як може проходити цей процес?

Приведу такий приклад. Був шум із пташиним грипом. У структурі кожного вірусу записана структура білка. І тільки одна амінокислота заміниться на другу, то вірус стане небезпечним для людини. Лише заміна одного. Так оця частина із трьох елементів сама може за межами нашого втручання здійснювати генну трансформацію. Вона сама може змінювати світ. В цьому є серйозна небезпека. Велика небезпека пов'язана також зі створенням біологічної зброї. Її можна зробити у вас під носом на відміну від інших видів зброї, наприклад, атомної бомби. Останню неможливо створити в домашніх умовах, бо це дуже складно, а біологічну зброю зробити значно простіше.

Чи варто заборонити генну інженерію?

Ні, заборони нічого не дадуть. Є позитивні речі від генної інженерії. Наприклад, ви знаєте про недостатність гормону росту. Всі ми знаємо про хлопчаків та дівчаток, які не можуть вирости, адже в них не виділяється цей гормон. Таким дітям потрібно вводити гормон росту для того, аби вони виросли. Раніше, щоб отримати гормон росту використовували абортивний матеріал. Для одної дитини треба було 40 тис. абортів. Тобто виростити на гормоні росту бодай дитину майже нереально. Зараз не треба 40 тис. абортивних матеріалів, бо завдяки генній інженерії ми можемо одержувати цей гормон. Плюси генної інженерії також варто враховувати. Скоріш за все, варто контролювати дослідження, це було б раціональніше.

Зараз ви читаєте новину «"Генна інженерія створює кентавра" - професор про модифіковані організми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути