четвер, 28 листопада 2019 07:44

У звіті ООН повідомили погані новини про довкілля

У  звіті ООН повідомили погані новини про довкілля
Світ очікує критичне підвищення температури, яке загрожує всьому живому на планеті. Фото: pixabay.com

Світ очікує критичне підвищення температури, яке загрожує всьому живому на планеті. Навіть якщо країни світу виконають зобов'язання, передбачені угодою про протидію глобальному потеплінню.

Про це йдеться у звіті Програми ООН з довкілля (ЮНЕП), передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

"Ми на шляху до підвищення температури більш як на три градуси. Це призведе до масового вимирання біологічних видів, і значна частина планети може стати непридатною для життя людини", - йдеться у звіті.

Як зазначається, навіть підвищення температури понад 1,5°C спричинить драматичні кліматичні наслідки. Аби обмежити потепління саме на цьому рівні, викиди парникових газів мають скорочуватися на 7,6% щороку протягом наступного десятиліття.

Очікується, що країни світу значно посилять свої зобов'язання щодо викидів парникових газів на конференції ООН з питань клімату, яка відбудеться у грудні 2020 року в Глазго.

Однак ситуація потребує негайного вирішення вже зараз, вважає виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен. За її словами, чекати ще рік не можна: "Кожне місто, регіон, підприємство чи окрема особа повинні діяти вже тепер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес-спільнота проти ретроспективного перегляду "зеленого" тарифу - ЄБА

"Нам потрібні швидкі перемоги, аби максимально скоротити викиди у 2020 році, а потім посилити національні кліматичні зобов'язання, щоб запустити економічні та суспільні перетворення. Ми маємо надолужити згаяне в попередні роки. Якщо ми цього не зробимо, наша мета - потепління лише на 1,5°C до 2030 року - залишиться недосяжною", - додала Андерсен.

Звіт ЮНЕП закликає всі країни скоротити викиди й значно посилити національні кліматичні зобов'язання у 2020 році та виробити політику щодо їх виконання. Лідерами цього процесу мають стати розвинені країни (G20), котрі дають найбільше викидів - близько 78%.

При цьому зауважується, що країни, які розвиваються, можуть почерпнути досвід у розвинених держав - "і навіть перестрибнути їх, застосовуючи чистіші технології".

У дослідженні вказується, що досягти поставленої мети (1,5°C до 2030 року) і запобігти катастрофі цілком можливо.

"Багато урядів, міст, підприємств та інвесторів беруть участь в амбітних ініціативах щодо скорочення викидів", - ідеться в документі.

"Ми сподіваємося досягти скорочення викидів на 7,6% щороку, - зазначила виконавчий директор ЮНЕП. - Чи це можливо? Цілком. Чи знадобиться для цього політична воля? Так. Чи потрібно залучати приватний сектор? Так. І наука каже, що ми можемо це зробити".

У 2018 році концентрація вуглекислого газу та інших парникових газів в повітрі стала рекордною. Цей показник став вищим середнього за останні 10 років і становить 147% від "доіндустріального" рівня в 1750 році

Зараз ви читаєте новину «У звіті ООН повідомили погані новини про довкілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути