субота, 04 грудня 2010 19:26

У звільненні історика Іванущенка бачать цензурування історії

У звільненні історика Іванущенка бачать цензурування історії

Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору розцінює звільнення відомого історика Геннадія Іванущенка як продовження спроб цензурування історії та тиск партії влади на академічні свободи в Україні.

"Сумська влада понад півроку системно шукала "підстави" звільнити директора архіву, який веде чи не найактивнішу наукову роботу серед обласних архівів країни, зокрема в галузі дослідження Голодомору, репресій, діяльності ОУН та УПА. Не знайшовши реальних підстав, історика звільнено із порушеннями законодавства", - зазначили у громадському комітеті.

"Розцінюємо дії керівництва Сумської облдержадміністрації як свідоме перешкоджання професійній діяльності історика, намагання обмежити доступ до архівних документів в Сумському архіві та взяття під ідеологічний партійний контроль наукових досліджень", - наголошується у зверненні.

Члени громадського комітету вимагають припинити тиск на історика, поновити директора Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка на посаді та припинити спроби цензурування історії.

Під зверненням підписались співголова Громадського комітету академік Ігор Юхновський, співголова Громадського комітету Іван Васюник, співголова Громадського комітету, Генеральний секретар Світового конгресу Українців Стефан Романів.

Нагадаємо, що 2 грудня звільнено з посади директора Державного архіву Сумської області історика Геннадія Іванущенка. Він - дослідник історії репресій, Голодомору та визвольного руху ХХ століття, автор низки книг із цієї тематики, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Під керівництвом Іванущенка Сумський архів – єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей в період Голодомору 1932-1933 років.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У звільненні історика Іванущенка бачать цензурування історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути